Linkovi

Nakon filma ”Beautiful mind“ i knjiga po kojoj je  snimljen postala popularna 17/4/02 - 2002-04-17


Film ”Beautiful mind“ je dobitnik ovogodišnje nagrade OSCAR za najbolji film, ali i većeg broja ostalih nagrada uključujući i Zlatni globus. Ove nagrade su bacile novo svjetlo na knjigu koja je poslužila kao inspiracija za film. Biografska priča Sylvije Nasar o životu Johna Nasha, dobitnika Nobelove nagrade za matematiku koji se većim dijelom svog života borio sa šizofrenijom,1998 godine je dobila nagradu Nacionalnog udruženja kritičara . Novo izdanje ove knjige nalazi se na listi najprodavanijih u Americi. Izvještava novinarka Glasa Amerike Nancy Beardsley:

U filmskoj verziji knjige ”Beautiful mind“ mladog , genijalnog matematičara John Nasha koji je volio da se suportstavlja ustaljenim stajalištima i cijenjenim misliocima , glumi Rusell Crowe. Knjiga Sylvije Nasar se od filma razlikuje u mnogo detalja i pruža potpuniju sliku Johna Nasha. Međutim, ona kaže da film odražava osnovni duh njene priče. Ona je opisuje kao priču o genijalnosti, ludosti i oporavku,potpomognutom ljubavlju i podrškom prijatelja i rodbine. Sylvia Nasar se prvi put zainteresirala za slučaj Johna Nasha 1993 godine kada je radila u New York Timesu: Čula sam govorkanja da bi se njegovo ime moglo nalaziti na najužoj listi za Nobelovu nagradu. Sama pomisao na to da bi neko ko je 30 godina proveo u bolesti, izolaciji, siromaštvu, neko ko je jednostavno zaboravljen od svijeta, da će se, dakle, neko takav opraviti od bolesti i konačno steći priznanje koje mu se davno trebalo odati, za mene je to bila najnevjerovatnija priča na koju sam ikada naišla kao reporter.

John Nash nije reagirao na knjigu Sylvie Nasar, i nikada joj zvanično nije dao intervjuu. Međutim, ona je razgovarala sa velikim brojem njegovih rođaka, prijatelja i kolega iz malenog grada Bluefild u Zapadnoj Virginiji.

On je bio, ako to možemo tako nazvati, mali ekscentrični dječak, veoma pametan,prerano sazreo, premda neprihvaćen u društvu. Njegovi drugovi su ga nazivali ”pametnjakovićem“. Kada je imao 14 godina s jedne strane je sa svojim vršnjacima pravio priručne bombe, dok je sa druge strane razrađivao klasične teorije svjetski poznatih matematičara, kaze Sylvie Nasar.

Krajem 1940-ih on je upisao prestižni univerzitet Princeton , a već je u 21-oj godini prezentirao ono što je kasnije nazvano NASHOVOM teorijom Equilibriuma koja govori o tome kako se grupe ljudi mogu uključivati u šeme sukoba i suradnje naizmjenično, kako bi stigli do kompromisnog rješenja problema. On je zatim otišao da predaje na prestižnom Institutu za Tehnologiju u Massachusettsu,gdje je upoznao svoju buduću suprugu Aliciju, prelijepu Salvadoranku koja je u to vrijeme bila njegova studentica. No, nakon samo nekoliko godina braka, njemu su se ozbiljno počele priviđati stvari, i čuo je nepostojeće. Prema riječima Sylvie Nasar, njegovo mentalno stanje je postalo tako teško da više nije bio umogućnosti da se bavi matematikom. Njegova supruga Alicia Nash ga je podržavala koliko god je mogla, ali se od njega razvela nakon pet godina, iscrpljena fizički, mentalno, emocinalno... Međutim, nakon što je primila par njegovih pisama u kojima ju je molio da ga spasi od beskućništva i ludnica, Alicia ga je 1970. g. ponovo primila pod svoje okrilje. Stanovao je s njom i njihovim zajedničkim sinom.

1994 godine John Nashu je dodijeljenja Nobelova nagrada i to nakon žučne rasprave u Nobelovom komitetu. Nakon toga su se Alicija i John ponovo oženili. Danas, u 73-oj godini života, John Nash se ponovno bavi matematikom i aktivno učestvuje u podizanju sina koji je takodjer šizofrenik. Inače, uspjeh filma ”Beautiful mind“ izazvao je kontroverze i rasprave, izmedju ostaloga i tvrdnje da je film ispustio mnoge važne stvari iz Nashovog života, medju njima i njegov navodni anti-semitizam. Medjutim, autorica knjige Sylvia Nasar smatra da je on takvo što mogao govoriti u trenucima kada je zamišljao da je Mesija ili neki drugi lik iz Biblije. Ništa što sam napisala, nikada me nije spriječilo da prema ovom čovjeku imam osjećaj istog poštovanja koje sam osjetila kada sam tek počela raditi na njegovoj biografiji, zaključuje Silvia Nasar, autorica knjige o Johnu Nashu, prema kojoj je načinjen ovogodišnji dobitnik OSCARA za najbolji film, A BEAUTIFUL MIND.

XS
SM
MD
LG