Linkovi

Amnesty International: SAD utočište za one koji su vrsili mucenja12/4/02 - 2002-04-12


Izvještaj Amnesti Internationala, izmedju ostalog kaže da je oko hiljadu osoba optuženih za mucenje, moguće ušlo u Sjedinjene države kako bi izbjegli pravdi. U istom se izvještaju navodi da niko od njih nije izveden pred sud uprkos tome što američki zakon zahtjeva sudjenje onima koji su vrsili mucenja bilo gdje u svijetu. Zbog toga, kako izvještava novinar Glaasa Amerike Ken Schwartz, aktivisti ove organizacije za zaštittu ljudskih prava vjeruju da su Sjedinjene države postale sigurno utočište za one koji su mučili druge u raznim krajevima svijeta, uključujući i one iz BiH. Na 100 stranica izvještaja Amnesty International navodi imena 13 osoba koji žive u Sjedinjenim državama i koji su već javno identificirani kao počinitelji mučenja i drugih kršenja ljudskih prava. Oni su došli iz Bosne i Hercegovine, Chilea, sa Cube, iz El Salvadora, Ethiopie, Guatemale, Haitia, Hondurasa i Somalije. Dr. William Schulz izvršni direktor Amnesty Internationala u Sjedinjenim državama kaže da su Sjedinjene države postale sigurno utočište za one koji su provodili mucenja. Sramotno je za Vladu Sjedinjenih država i nemože se opravdati činjenica da niko od njih nije optužen za torturu. Oni koji su terorisali i ubijali u drugim zemljama ne bi trebali biti u mogućnosti da izbjegnu pravdu i žive u Sjedinjenim državam bez straha i sudskog progona, kaže gospodin Schulz.

Amnesty International kaže da je više od 400 hiljada progonjenih i mučenih stiglo iz svojih zemalja u Sjedinjene države kako bi našli sklonište, ali se neke od tih žrtava užasnute činjenicom da njihovi osumnjičeni mučitelji slobodno žive u Sjedinjenim državama. Sjedinjene države su potpisnice Medjunarodne konvencije protiv torture koja od vlada zemalja potpisnica zahtijeva da uhapsi bilo koga ko je vrsio mucenja. Medjutim,Dr. Schulz kaže da Sjedinjene države u toj oblasti imaju duple standarde.

Naša vlada, kaže gospodin Schulz redovno i na odgovarajući način osudjuje torturu u inostranstvu i odlučno podržava medjunarodne napore zabrane i kažnjavanja počinitelja torture. Medjutim, pružanjem utočišta onima koji su krivi za stravične zločine, sami sebe svrstavamo u društvo zemalja koje krše ljudska prava, kao što su Saudijska Arabija i Kina, rekao je direktor Amnesty Internationala u Sjedinjenim državama William Schulz.

Amnesty International je zvanično pozvala administraciju predsjednika Busha da uspostavi poseban pravni ured za potragu navodnih počinitelja torture, slično onome što je uradjeno u traganju za nacističkim zločincima nakon Drugog svjetskog rata. Minstrastvo Pravde i State department još nisu odgovorili na ovaj izvještaj Amnesty Internationala, ali je iz Ureda za Imigraciju i Natruralizaciju predhodno rečeno da je njihov ured odlučan u tome da neće dozvoliti da oni koji su kršili ljudska prava koriste Sjedinjene države kao svoje sklonište od pravde.

XS
SM
MD
LG