Linkovi

Izraelski tenkovi i trupe ušli su dublje u palestinske teritorije 3/4/02 - 2002-04-03


Izraelski tenkovi i trupe ušli su dublje u palestinske teritorije na Zapadnoj Obali, a zvaničnici palestinske sigurnosti izvještavaju da su jake eksplozije i puščana vatra pratile rano jutros ulazak izraelskih tenkova u gradove Jenin i Salfeet. U Jeninu su, kao se navodi poginula najmanje dva Palestinca, dok nema trenutnih izvještaja o žrtvama u Salfeetu. U Betlehemu, izraelske snage su opkolile Crkvu svetog Rodjenja, u koju su se juče, nakon nekoliko sati borbi, sklonili brojni naoružani Palestinci. Najnoviji medijski izvještaji navode da izraelska vojska sada pregovara o predaji ovih palestinskih boraca. Iz Jerusalema izvještava novinarka Glasa Amerike, Laurie Kassman.

Većina borbi u Betlehemu koncentrisala se na i oko trga Manger, ispred Crkve svetog Rodjenja, jednog od najsvetijih hrišćanskih mjesta. Betlehemski ugostitelj Nicolas Andonia živi na samo nekoliko metara od crkve. U telefonskom intervjuu za Glas Amerike, on opisuje šta se dešava napolju, pred njegovom kućom:Tenkovi su uz našu kuću i pucaju na crkvu. Helikopteri Apache lebde iznad naših kuća i pucaju na džamiju i ljude na trgu Manger. Prvi put vidim nešto ovakvo.

Gospodin Andonia kaže da je Omarova džamija, koja se nalazi na trgu preko puta crkve, bila u plamenu, ali da su vatrogasna kola spriječena u najmeri da pridju džamiji.. Sveštenici u crkvi kažu da su bili u manjini pred palestinskim policajcima i drugim naoružanim ljudima, koji su se oružjem probili do ovog skloništa. Biskup Riah Abu al Assal kaže da ne zna pouzdano ko je u crkvi, ali naglašava da crkva nikada ne može zatvoriti vrata pred nekim ko traži sklonište: Ako mi, crkveni ljudi, ne dozvolimo ljudima da utočište potraže u našim svetilištima, gdje onda oni uopšte mogu potražiti utočište u trenutku nevolje.

Na ulicama Betlehema odvijaju se borbe izmedju naoružanih Palestinaca i izraelskih trupa, koje su na njih otvarale vatru mitraljezima, sa helikoptera i tenkova. Borbe kao ove u Betlehemu, ponavljaju se i u drugim gradovima širom Zapadne Obale, ovog - šestog po redu - dana izraelske vojne ofanzive čiji je cilj, kako je rečeno, razaranje palestinske terorističke mreže. Uprkos sve većeg pritiska na Izrael da povuče svoje snage sa palestinskih teritorija, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, Aryeh Mekel kaže da ove vojne operacije nemaju nikakav konačni rok: Ova kampanja će se se nastaviti dok to bude potrebno, što znači - dok mi ne onesposobimo terorističku infrastrukturu. Budući da je čitava Zapadna Obala postala jednom velikom terorističkom bazom, na čelu sa Arafatom, mi smo praktično prisiljeni da idemo svugdje, da hvatamo teroriste, hapsimo ih, sudimo im u Izraelu, oduzimamo oružje i imi smo odlučni da to i učinimo.

U Ramalli, palestinski lider Yasser Arafat i dalje je pod okruženjem, ograničenog kretanja na samo nekoliko prostorija unutar svog sjedišta. Oko te trospratne zgrade jako je okruženje izraelskih tenkova i rasporedjenih snaga. Stroga zabrana kretanja na snazi u Ramalli, kasno sinoć je na kratko bila ukinuta, kako bi stanovnici grada mogli nabaviti neke rezerve neophodnih potrepština. Humanitarna agencija UN, koja inače radi sa palestinskim izbjeglicama, saopštila je Glasu Amerike, da su njeni aktivisti juče uspjeli da u Rammalu doture nešto hrane i medicinskih potrepština, ali je jedan Palestinac, službenik ove agencije, koji je pratio konvoj - uhapšen na osnovu neobjašnjenih optužbi.

XS
SM
MD
LG