Linkovi

Colin Powell okrivio vladu Jugoslavije zbog nedovoljne suradnje sa Tribunalom u Hagu 19/3/02 - 2002-03-19


Državni sekretar Colin Powell okrivio je jugoslovensku vladu zbog njene nedovoljne saradnje sa Tribunalom UN za ratne zločine i upozorio da američka pomoć Beogradu za obnovu zemlje - može zbog toga doći u pitanje. Gospodin Powell se novinarima obratio nakon sastanka sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala, Carlom del Ponte. Iz State Departmenta izvještava David Gollust.

Pojavivši se pred okupljenim novinarima nakon međusobnog susreta i gospodin Powell i glavna tužiteljica Tribunala bili su veoma kritični u odnosu na stepen podrške koju Beograd pruža sudu u Hagu. Gospodin Powell je izjavio da on možda neće odobriti isplatu 40 miliona dolara američke pomoći za rekonstrukciju Jugoslavije, ukoliko se saradnja sa Tribunalom ne poboljša. Gospodja del Ponte je izjavila da Tribunal ima, kako je naglasila, ”mnogo problema sa Beogradom“, naročito oko hapšenja optuženih bjegunaca koji su još na slobodi, uključujući i Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Gospodin Powell je, kao problem, naveo i onemogućavanje Tribunalu da dodje do arhivskih materijala u Jugoslaviji i odugovlačenje sa usvajanjem lokalnih zakona koji bi Tribunalu omogućili da u toj zemlji obavi svoj posao. Državni sekretar je gospodji del Ponte rekao da će Bushova administracija udvostručiti svoje napore da osigura tu potrebnu saradnju od strane Jugoslavije, koja se, dodao je, krajem mjeseca suočava sa rokom koji je američki Kongres dao da se utvrdi da li je Beograd dovoljno spreman na saradnju da bi zaslužio isplatu obećane pomoći: Ispitaću ukupnu situaciju i vidjeti koliko se ta zemlja ponaša ili ne ponaša u skladu sa onim što je Kongres propisao kao uslov za pomoć, utvrditi da li zaista postoji dobra volja, kao i to šta je do sada uradjeno. To je ono što ja treba da uradim, kao i prošle godine. Ako ne zaslužuju pomoć, oni je neće ni dobiti. Oni znaju šta treba da urade i mi ćemo u tom pravcu i dalje vršiti pritisak.

Američki državni sekretar je, kako je rekao, tokom svog sastanka sa gospodjom del Ponte, otvorio i pitanje takozvane izlazne strategije u vezi sa Tribunalom - što se odnosi na nedavni javni prijedlog koji je Bushova administracija uputila - da se rad tribunala za ratne zločine počinjene na Balkanu i u Rwandi okonča sa 2008. godinom. Američki zvaničnici upućuju kritike i na troškove i na brzinu rada tih tribunala, ali je gospodin Powell, u prisustvu gospodje del Ponte, juče ipak naglasio da ona može računati na američku podršku za svaki svoj potez, sve dok njen zadatak u potpunosti ne bude izvršen.

XS
SM
MD
LG