Linkovi

Institut za  mir Washington - Vrijeme procjene: Milošević i Den Hag - 2002-02-15


U američkom institutu za mir u četvrtak 14 januara održana je rasprava - Vrijeme procjene: Milošević i Den Hag. Učesnici skupa na kojem je većinom bilo govora o djelotvornosti haškog tribunala i eventualnoj mogućnosti prebacivanja slučajeva na lokalne sudove, bili su Michael Matheson, profesor prava na univerzitetu John Hopkins u Washingtonu, Ruth Wedgwood, profesorica međunarodnog prava na univerzitetu Yale i Obrad Kesić analitičar prilika na Balkanu. Mirela Bruk je pratila ovaj skup.

Mislim da bi se moglo reći da je uspostavljanje haškog tribunala vjerovatno omogućilo da se smanje pritisci ka stalnim osvetama na području bivše Jugoslavije, rekao je Michael Matheson, profesor prava na univerzitetu John Hopkins u Washingtonu. Takodjer mislim da je postojanje haškog tribunala vjerovatno odigralo korisnu ulogu u cjelokupnom Daytonskom mirovnom dogovoru. Ne možemo isuviše sigurni u tačnost ovih zaključaka, jer to očigledno zavisi od raznih procjena i političkih motivacija pri donošenju samog spporazuma. Jasno je da glavni elemenat prilikom donošenja Dejtonskog sporazuma nije bio tribunal, već ostali vojni, ekonomski i politički pritisci koji su načinjeni. Još se uvijek neki mogu nadati da će odvijanje procesa provođenja pravde pomoći u pomirenju,i uspostavi mira kod onih koji su žrtve sukoba. Što se tiče samog sudjenja, ja vjerujem će ono biti od velike koristi, u smislu potpune pretrage dokumenata o zločinima koji su počinjeni , kao i zbog mogućnosti da žrtvama omogućiti neko smirenje, rekao je gospodin Matheson.

Politički analitičar Obrad Kesić ima određene strahove koji se tiču haškog tribunala. Idealno bi bilo da se, na sudjenju Miloševiću i bilo kome drugom u Den Haagu, zaista kazne oni koji su odgovorni za ratne zločine i na ovaj način omogući smiraj žrtvama i njihovim porodicama, rekao je on. Idealno bi bilo da ovaj proces doprinese cjelokupno mirovnom procesu uspostavljanem istine, omogućavanjem provođenja pravde i utemeljenjem pomirenja. Medjutim, ja se bojim da sudjenje ne doprinosi tome svemu, i da čak može biti destabilizirajući faktor za cjelokupan mirovni proces i za region u cjelosti. Gospodin Kesić smatra da se u ovaj proces moraju uključiti lokalni sudovi, odnosno pravosuđe same zemlje, kako to ne bi dovelo do slabljenja državnih institucija i nestabilne političke situacije u regionu.

Ruth Wedgewood smo upitali da li je pravni sistem BiH ovakakv kakav je sada, u mogućnosti da organizra suđenje Radovanu Karađiću , Ratku Mladiću i ostalim optuženicima za ratne zločine.

Ne mislim da bi Republika Srpska u ovom trenutku mogla lako organizirati takvo jedno suđenje. Federacija bi to lakše uradila, premda ne mislim da bi tada bosanski Srbi prihvatili presudu. Za Mladića ili Karadžića ja u ovom trenutku ne vidim neku alternatiivu do haškog tribunala, ali isto tako mislim da bi se haški tribunal trebao kao institucija utemeljiti koliko god može u samom regionu, da se poziva na jugoslovenski zakon, i da poziva jugoslovenske ili bosanske ili hrvatske stručnjake prava da sudjeluju u procesima, rekla je Ruth Wedgewood, profesorica međunarodnog prava na univerzitetu Yale.

XS
SM
MD
LG