Linkovi

Počeo najznačajniji proces za ratne zločine nakon Nuremberga 12/2/02 - 2002-02-12


Ovo sudjenje na najbolji način potvrdjuje da niko nije iznad zakona ili izvan dometa pravde, rekla je danas glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte na početku sudjenja bivšem jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Slobodan Miloščević je danas izašao pred sud da bi se susreo sa najznačajnijim sudskim procesom za ratne zločine u Evropi od Nuremberških sudjenja vodećim nacistima iz Drugog svjetskog rata. Optužen je za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj od 1991-92 , genocid u BiH od 1992-95 i zločine protiv čovječnosti na Kosovu 1999. Medjunarodni sud za zločine za bivšu Jugoslaviju otvorio je danas epski slučaj uključujući stotine svjedoka, izvore i navedene zločine i isprepletene pravne argumente ukazujući na jasne odlike različitih masakra i progona tokom decenije balkanskih ratova. Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je na otvaranju sudjenja rekla: Mi bi trebali zastati kako bi prizvali u sjecanje svakodnevne scene teškog bola i patnji koji na kraju i definiraju oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji. Dogadjaji sami po sebi su bili ozloglašeni i novi termin - etničko čišćenje ušao je u opću upotrebu u naš jezik. Ovaj sud i posebno ovaj sudski proces, pokazuje na najbolji način da niko nije iznad zakona niti izvan domašaja pravde, rekla je Carla del Ponte. Tužioci očekuju da će ovaj proces trajati najmanje dvije godine. Mnogi promatrači očekuju da će Milošević, koji je čak odbio da prizna sud, nastojati da proces traje u nedogled. Tužitelji se koncentriraju na dokazivanje da je Milošević bio u središtu tih zbivanja kao Srbijanski i Jugoslovenski lider. Carla del Ponte je naglasila da se Slobodanu Miloševiću sudi kao pojedincu.

Optuženi u ovom slučaju, kao i u svim slučajevima pred ovim sudom, je optužen kao pojedinac. On je optužen na osnovu pojedinačne kriminalne odgovornosti. Nije država, niti organizacija danas na sudu. Optužnica ne optužuje cijeli narod da je kolektivno kriv za zločine, čak za zločin genocida, rekla je Carla del Ponte. Mala grupa Miloševićevih pristalica i sa druge strane anti-Miloševićevski aktivisti demonstrirali su izvan zgrade Haškog tribunala. Pro-Miloševićevi demonstranti su sudjenje nazivali linčom, dok su predstavnici žrtava rata u BiH zahtjevali da svijet učini više da ublaži posljedice etničkog čišćenja i pomogne vraćanju izbjeglica u svoje domove. Za Miloševićeve tužioce, proces označava istorijski korak naprijed za medjuraodnu moralnost. Glasnogovornica Glavne tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartman je predstavnicima medija rekla izvan sudnice:Sve što mi danas ovdje iznesemo biće potvrdjeno dokazima i svjedočenjima.

Za Miloševićeve branitelje, proces je pokazivanje licemjera Zapada. Milošević je jučer svojim advokatima rekao da će u svoju odbranu navesti riječi i dijela američkih i evropskih lidera tokom krvavog Balkanskog sukoba 1990-tih. Miloševićeve pristalice optužuju Zapad da su ga ostavili da ispašta tudje grijehe, nakon što su ga koristili kao mirotvorca sredinom 1990-tih. Njegovi pravni savjetnici kažu, da će Milošević, koji je odbio da imenuje legalnog branitelja, navesti medjunarodne lidere koji su, kako su rekli, bili uključeni u Jugoslovensku krizu, kao bivši predsjednik Bill Clinton i Britanski premijer Tony Blair. Obojica; Dragoslav Ognjenović i Zdenko Tomanović izrazili su zabrinutost da će se proces proširiti iza pojedinačne odgovornosti Miloševića na kolektivnu odgovornost Srpskog naroda. Haški tribunal je, sobzirom da se on sam o tome nije izjasnio po propisima suda za Slobodana Miloševića unio odrednicu - ne osjeća se krivim po sve tri optužnice i postavio mu trojicu poznatih medjunarodnih branitelja sa zadatkom da za njega osiguraju pošteno sudjenje. U narednim mjesecima tužitelji planiraju da predstave dokaze koji se odnose na Kosovsku optužnicu. Početak predstavljanja optužnica za Bosnu i Hrvatsku ne očekuje se prije jula. Uvodne izjave mogle bi trajati do sutra i tek nakon toga Slobodan Milošević će imati priliku da na njih odgovori.

Naslovne stranice novina u Beogradu danas obavještavaju da počinje sudjenje bivšem predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj od 1991-92 , genocid u BiH od 1992-95 i zločine protiv čovječnosti na Kosovu 1999. Ljudi u Beogradu različito reagiraju na sudjenje njihovom bivšem vodji. Za njegove branitelje, sudjenje pokazuje licemjerstvo Zapada. Slobodan Milošević je jučer rekao svojim advokatima da će u svoju odbranu navesti riječi i dijela lidera Sjedinjenih država i Evropskih zemalja tokom krvavog Balkanskog konflikta 1990-tih.

Haški tribunal nije legalna institucija. Milošević je optužen za zločine koje nije sam počinio, nego je znao za njih. Ako je znao za zločine treba da bude sudjen, ja se potpuno slažem sa tim. Ali, ako je on optužen, sa njim je trebao biti Clinton, Blair, Robin Cook i ostali, kaže ekonomista iz Beograda Stanko Jovanović.

Medjutim, za neke u BiH, u Sarajevu, koji su iznjeli težinu napada, na sudjenje se gleda kao nešto što je previše dobro za Slobodana Miloševića. Pinjo Šahbaz, jedan od preživjelih masakra na tržnici Markale u Sarajevu na kojoj je 1994 ubijeno 77 ljudi. Evo šta je danas rekao u kameru televizijev Reuters: Tu pravda ne postoji nikakva. Nikakva pravda ne postoji ssta je on napravio nama, niti nam ko moze vratiti pravdu.

Medjutim, Džemal Beglerović, čija je žena ubijena tokom rata, početak sudjenja vidi kao dobru vijest. On kaze: Njega bi trebalo osuditi radi buducnosti ove zemlje i ovog mladog narastaja, da imaju ipak neku buducnost i da se to nikad ne ponovi.

Prošle godine Slobodan Milošević je optužen po liniji odgovornosti za masakr više hiljada dječaka i muškaraca Bošnjaka u Srebrenici. Ove žene, čiji su muževi ubijeni u Srebrenici, ne mogu oprostiti čovjeku kojeg smatraju odgovornim za smrt svojih muževa i sinova. To je zanas majke jedan mali korak, ali kada bi ga smrtnu kaznu osudili za ono sto je uradio i naredjivao ne moze mu se oprostiti- ni njemu, ni Karadjicu, ni Mladicu, ni ostalim njihovim saradnicima, kaze zena iz Srebrenice cciji su najblizzi ubijeni.

Preživjeli iz Vukovara, koji su vidjeli neke od najokrutnijih borbi i najgorih zločina su čvrstog uvjerenja da Slobodan Milošević treba biti osudjen za ratne zločine po liniji odgovornosti zbog slanja Srpskih vojnika na Vukovar. Još su prisutne ruševine bitke od prije gotovo deset godina. Maria Mihalfe, sada u 71 godini života, sakrivala se u podrumu fabrike tri mjeseca prije nego je prisiljena da izbjegne u selo u blizini Borova. U borbama oko Vukovara ona je izgubila muža, sina i druge članove porodice. Kriv je, ko bi drugi bio kriv jer Armija je tukla, bombardirali su nas, sa svih strana su pucali. Vjerujem da je kriv. Nije samo ovdje, radio je to i dalje, kaze Maria Mihalfe.

Na dan početka sudjenja Slobodanu Miloševiću, na Kosovu su učenici posjetili selo Račak u znak sjećanja na žrtve brutalnog masakra kojeg su Srbi počinili na početku 1999. Masakr u mjestu Račak je bio jedan od ključnih dogadjaja koji je ubrzao početak Američkog bombardiranja Jugoslavije u martu 1999. Najmanje 40 seljana, uključujući djecu, su masakrirani.

On bi trebao znati za zločin kojeg je ovdje počinio. On je ovaj brijeg napunio grobovima i neko za to treba da odgovara, kaže 14-to godišnji Vesel Veseli iz sela Račak.

XS
SM
MD
LG