Linkovi

Božić u Bethlehemu 25/12/01 - 2001-12-25


U Bethlehemu, ponoćna povorka i misa prošli su u znaku praznog sjedišta Palestinskog lidera Yasera Arafata, kojem Izrael nije dozvolio dolazak, a sve je, što se turizma tiče, kako javlja TV Reuters, nakon 15 mjeseci Izraelsko-Palestinskog nasilja, više podsjećalo na blijedu kopiju nekadašnjih Božićnih slavlja u mjestu Isusovog rodjenja.

Nada za mir u Svetoj zemlji činila se jednako praznom kao i stolica Yasera Arafata na Bethlehemskoj ponoćnoj misi nakon što je Izrael zabranio njegovo Božićno hodočašće gradu u kojem je, prema vjerovanju, Isus rodjen. Ne pokazujući dobru volju prema čovjeku kojeg je proglasio nebitnim, Izrael je ignorirao medjunarodne pozive, uključujući i onaj iz Vaticana, da ukine zabranu, zahtijevajući da Arafat uhapsi Palestinske militante koji su ubili Izraelskog ministra prije svoje godišnje posjete Bethlehemu.

Yaser Arafat dolazi na ponoćnu misu u Rimo-katoličku crkvu Svete Katarine, koja je pridodata Crkvi rodjenja Isusova, od kako je Bethlehem došao pod Palestinsku upravu 1995. Medjutim, on je izolovan u Ramali nakon što je Izrael uništio njegov helikopter u pojasu Gaze, stacionirao tenkove u blizini njegovog ureda i izvršio udare na simbole njegove moći u odmazdi za samoubilačke napade ranije ovog mjeseca. Tako je ove godine jedini znak Yasera Arafata u Bethlehemu bilo njegovo prazno sjedište sa tradicionalnom Palestinskom maramom - keffiye-om i imenom koje označava njegovo mjesto. Kao dodatak sumornoj atmosferi, praznično svjetlo i dekoracija u Bethlehemu bili su mnogo siromašniji nego u godinama prije Palestinskog ustanka. Yaser Arafat, musliman, bio je takodjer prisutan kroz portret izvješen na istorijskom Trgu jasala. Grad, potrešen 15-to mjesečnim Izraelsko-Palestinskim nasiljem, u kojem turizam liči na duha prošlih Božićnih slavlja, ponovo je proslavio praznik u tmurnom raspoloženju sa Izraelskim trupama stacioniranim odmah izvan grada. Izraelski tenkovi i cestovne blokade okružuju Palestinske gradove, što Izrael naziva sigurnosnom mjerom, a Palestinci opisuju kao kolektivnu kaznu. Bethlehem se nalazi samo 20 kilometara od Ramale.

Želim da uputim posebne čestitke predsjedniku Yasseru Arafatu kome je političkom odlukom zabranjeno da noćas prisustvuje misi. Mi se molimo Bogu brate, predsjedniče, da ti podari mir u duši i sa njim osnaži mir, nadu i nastojanja da se postigne sloboda za ljude koji se moraju vratiti, očuvanjem dostojanstva za svakog čovjeka, rekao je episkop Michael Sabbah tokom Božićne poruke u Crkvi Svete Katarine, uz crkvu Rodjenja Isusovog. Da, teror u srcima Izraelaca, i u našim srcima, za ono što se dogodilo na svetoj zemlji Božijoj, nastavio je episkop Sabbah. Oni kažu terorizam i sakrivaju svoje motive koji odbacuju mir. Oni kažu terorizam, ali ignoriraju da nevini ljudi, kao i svi ljudi zahtjevaju svoju slobodu i svoju zemlju, dodao je Sabbah. Njegov su konvoj Izraelske trupe zaustavile i pretražile sumnjajući da bi Yaser Arafat možda pokušao da se krijući uvuče u Bethlehem, nakon što su ga on i drugi vjerski lideri, u znak solidarnosti, posjetili u Ramali.

I dok su vjerske svečanosti bile u toku jedan je Izraelski naseljenik teško ranjen u pucnjavi na Zapadnoj obali što je grupa koja pripada Arafatovom Fatahu nazvala osvetom za način na koji Izrael tretira njihovog predsjednika. Naseljenik je u razmjeni vatre ubio jednog od napadača u incidentu koji je usljedio samo sedmicu dana nakon što je Arafat, pod snažnim medjunarodnim pritiskom da obuzda militante koji stoje iza samoubilačkih bombaških napada, pozvao na zaustavljanje napada na Izrael.

XS
SM
MD
LG