Linkovi

Bon: Konferencija o Afganistanu 29/11/01 - 2001-11-29


Razgovori o budućnosti Afganistana koji se održavaju u Njemačkoj su dobili na brzini u trenutku dok pregovarači iz vojno dominantnog Sjevernog saveza i grupe koja predstavlja bivšeg afganistanskog kralja nastoje dogovoriti detalje o uspostavljanju prelazne vlade za ovu ratom razorenu zemlju. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Roger Wilkison, takvo tijelo bi upravljalo Afganistanom u periodu od tri do šest mjeseci sve dok se ne sazove velika skupština plemenskih starješina kako bi se oblikovale prelazne vlasti.

Strani diplomati koji nadgledaju pregovore u jednom planinskom hotelu u blizini Bona kažu su se Sjeverni savez i delegacija koja predstavlja bivšeg afgansitanskog kralja Zahira Shaha složili o formuli za, kako kažu, uspostavu prelaznog vijeća u Afganistanu. Savjetnici ove dvije grupe predstavljene na razgovorima kažu da su se sve delegacije složile o formiranju takvog vijeća. Ali još uvijek nema detalja o njegovom sastavu niti o tome da li bi njegovi članovi predstavljali 28 afgansitanskih pokrajina ili njegove mnogobrojne i različite etničke grupe. Jedan od zvaničnika Ujedinjenih naroda je izjavio da delegacije još uvijek nastoje razraditi takve detalje. Ujedinjeni narodi, koji sponzoriraju ove razgovore, također zahtijevaju od delegacija da se slože o prelaznoj administraciji, ili kabinetu, koji bi vodio poslove na dnevnoj osnovi sve dok se ne sazove velika skupština plemenskih starješina. Ali još nije postignut napredak po tom pitanju, koje je predmet rasprava među delegacijama vezano za to koja bi grupa dobila koji posao. Ono što dijeli delegacije su i pitanja kao što je koju će ulogu bivši kralj imati u pocesu pomirenja, te da li će Sjeverni savez prihvatiti prijedlog UN-a za multinacionalnu vojnu snagu koja bi garantirala sigurnost za određene stvari, kao što je isporuka pomoći. Predstavnici Sjevernog saveza su jučer rekli da će prihvatiti takve snage ukoliko su one dio sveobuhvatnog mirovnog rješenja. Fatima Gailani, savjetnica takozvane peshawarske grupe izgnanih etničkih paštunskih plemenskih vođa, kaže da multinacionalne snage, na kojima su insisitrale ostale tri grupe, nije više pitanje rasprave. Imali smo izvjesne probleme s obzirom da Sjeverni savez nije pristao da prihvati multinacionalne snage. Ali danas smo primili dobre vijesti da su oni pristali.Tako je prevaziđena jedna velika prepreka, kaze Fatima Gailani.

Sjeverni savez je također saopćio da će biti voljan prihvatiti ulogu bivšeg kralja u post-Talebasnkom Afganistanu, ukoliko skupština plemenskih starješina prihvati takvu ulogu. Usprkos ovim znacima kompromisa i fleksibilnosti, nimalo lako pregovaranje o detaljima formule za podjelu vlasti bi još uvijek moglo narušiti optimizam. Glasnogovornik UN-a Ahmad Fawzi upozorava protiv pretjeranih očekivanja: Ovi razgovori neće biti laki. I kao što je neko danas rekao, samo jedno zrno pijeska može zaustaviti čitavu mašinu.

Ujedinjeni narodi umanjuju nade da će se razgovorima u Njemačkoj postići sveobuhvatni sporazum, rekavši da bi bili zadovoljni i postepenim napretkom ka stabilnom političkom rješenju u Afgansitanu.

XS
SM
MD
LG