Linkovi

Svijet i terorizam: Kako tretirati uhvaćene osumnjičenike!?


Svijet i terorizam: Kako tretirati uhvaćene osumnjičenike!?
Svijet i terorizam: Kako tretirati uhvaćene osumnjičenike!?

Kako bi države, u vrijeme globalnog terorizma, trebalo da tretiraju pritvorenike-teroriste koji, nastojeći ostvariti svoje ideološke i vjerske ciljeve, terorističke napade izvode širom svijeta? To pitanje velika je dilema državnih vlada i organizacija za ljudska prava, a takođe je i u centru pažnje posebnog izvještaja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

<!-- IMAGE -->

Specijalni izvještač Vijeća Manferd Nowak ističe:

"Glavni fokus tog izvještaja je na Sjedinjenim Američkim Državama jer su one razvile vrlo sofisticiran program tajnih letova kojima uhvaćene osumnjičenike za terorizam prebacuju iz države u državu, širom svijeta, drže ih na tajnim mjestima nastojeći izvući informacije o budućim terorističkim napadima."

Gospodin Nowak posebno ukazuje na visokorangirane zvaničnike prethodne američke administracije. Sjedinjene Države su, kako kaže, od 2001. godine vođeća zemlja u borbi protiv globalnog terorizma, ali su pri tome kršile i međunarodne i domaće zakone:

"Nasilno odvođenje, držanje u tajnim zatvorima i tortura su krivična djela po američkim zakonima. Na osnovu naših saznjanja i istraga obavljenih u Sjedinjemim Državama protiv onih koji su to činili i onih koji su to naređivali trebalo bi nešto poduzeti."

Po gospodinu Nowaku to znači, u najmanju ruku, suditi im.

<!-- IMAGE -->

Inače, izvještaj Vijeća za ljudska prava jasno kaže da su tajna zatvaranja i okrutni tretman pritvorenika svjetski fenomen. Lista zemalja u kojima su pritvorenici, osumnjičenici za terorizam okrutno tretirani je povelika. Sam izvještaj je, i u sadašnjoj fazi rada na njemu, izazvao određene reakcije. Nekoliko islamskih zemalja, više afričkih država, a i Rusija, tvrde da izvještaj nije pouzdan i da njegovi autori nisu imali mandat da ga pripreme. I to je jedan od razloga što je rasprava o izvještaju odgođena do juna.

Ovdje, u Sjedinjenim Državama, neki od zvaničnika administracije prethodnog predsjednika George W. Busha smatraju Vijeće za ljudska prava nedovoljno kompetentnim i odbacuju navode u tom izvještaju.

<!-- IMAGE -->

John Bolton, američki ambasador u Ujedinjenim narodima 2005. i 2006. godine kaže:

"Stav, shavatanje da međunarodno pravo unaprijed isključuje pritvorne centre, da onaj ko ima pritvorne centre krši međunarodno pravo, je kula od slonove kosti i ljevičarska ideološka fantazija koju bi Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava trebalo da odbaci. To tijelo bi trebalo da se usredsredi na kršenje ljudskih prava u Iranu, Sjevernoj Koreji, Burmi...."

Gospodin Bolton smatra da simuliranje gušenja vodom i druge kontroverzne tehnike ispitivanja, ovisno od načina kako se koriste, mogu biti tortuta, ali i ne. On ističe da je administracija bivšeg predsjednika Busha učinila jako mnogo da preduprijedi torturu na pritvorenicima osumnjičenim za terorizam i dodaje:

"Govori se da su predstavnici američkih vlasti vršili tortutu nad jadnim, bespomoćnim teroristima, da smo ih, kako se implicira, stavljali na muke, otkidali im nokte, koristili elektro-šokove.... Ništa od toga nije tačno, nijedna takva tvrdnja nema nikakvu osnovu."

<!-- IMAGE -->

Gospodin Bolton je uvjeren da izvještaj Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava o tajnim zatvorima, navodnim torturama i kršenju osnovnih ljudskih prava pritvorenih osumnjičenika za terorizam, ako i kada bude usvojen i objavljen, neće imati nikakvog značaja za Sjedinjene Države.

S druge strane, organizacije za poštivanje ljudskih prava ističu da će taj izvještaj, bez obzira da li će neki od visokih državnih zvaničnika, bivših i sadašnjih, biti optužen snažno skrenuti pažnju na zloupotrebe te vrste i otežati provođenje takve prakse.

XS
SM
MD
LG