Linkovi

Evropska unija uz Dan žena: "Stakleni krov" nad glavom


Evropska unija uz Dan žena: "Stakleni krov" nad glavom
Evropska unija uz Dan žena: "Stakleni krov" nad glavom

<!-- IMAGE -->

Na međunarodni Dan žena iz Brisela upozoravaju da su žene još uvijek u državama Evropske unije manje plaćene od muškaraca za istu vrstu posla. Ukoliko se nejednakost te i drugih vrsta među polovima bude ispravljala dosadašnjim tempom, trebaće više od 100 godina da muškarci i žene budu ravopravni.

Žene za isti posao, često sa većom osposobljenošću imaju, u prosjeku, 17 posto nižu nadnicu, saopšteno je to danas, uz ogradu da se situacija razlikuje od države do države i da su , po pravilu, prava žena više ugrožena u evropskim privatnim, nego u državnim kompanijama. Tumači se to snažnijom lupom javnosti nad kopmanijama čije većinsko vlasništvo drži država.

Predstavnica sindikalna unija ABVV-FGTB iz Belgije Gitta Vanpeborgh ističe:

"Žene rade u sektorima koji su manje plaćeni, više od muškaraca rade privremene poslove, teže im je uspostaviti balans između privatnog života i posla i nad glavom im je ono što zovemo "stakleni krov," što znači nemogućnost da dobiju vrhunske poslove."

<!-- IMAGE -->

Ove godine Evropska komisija i druge ključne evropske institucije nastoje pažnju usmjeriti na borbu protiv nasilja nad ženama, čemu je bio posvećen i današnji skup u Vijeću ministara.

Španska ministrica za ravnopravnost i predsjedavajuća Vijeća ministara Bibiana Aído tim je povodom izjavila:

"Za špansko predsjedništvo, odnosno predsjedavanje, je veoma važna borba protiv nasilja nad ženama, a danas to postavljamo i na evropski nivo. Neophodno nam je da imamo indikatore, statistiku i izvještaje da bi smo znali stvarne dimenzije nasilja nad ženama u Evropi. Samo sa pravom dijagnozom, bićemo u stanju da nađemo prava rješenja."

To otvara brojna pitanja na koja trek treba tražiti odgovore jer niko još uvijek nije siguran da zna pravi način, ali i prave dimenzije nasilja nad ženama koje se, daleko od očiju socijalnih službi , dešavaju svakodnevno širom Evropskwe unije.

U isto vrijeme, Evropske komisija je, objavljujući svoj plan evropskog oporavka i razvoja do 2020. godine , u vrh pažnje stavila upravo borbu za jednakost polova koja, upozoravaju nevladine organizacije, ako bude tekla ovim tempom, neće biti postignuta, kako rekosmo, ni u narednih 100 godina.

XS
SM
MD
LG