Linkovi

Još dug put do jednakosti polova


Još dug put do jednakosti polova
Još dug put do jednakosti polova

<!-- IMAGE -->

Više od dvije hiljade žena iz raznih krajeva svijeta okupilo se ove sedmice u New Yorku na Konferenciji UN-a o napretku u ostvarivanju prava žena. Konferencija ima za cilj sagledavanje napretka nakon potpisivanja Pekinške deklaracije prije 15 godina kojom je uspostavljen okvir za rad na unapredjenju jednakosti žena u svijetu.

Žene vijekovima zahtijevaju da imaju ista prava kao muškarci, uključujući pravo glasa, jednake nadnice i reproduktivna prava.

Ove sedmice je Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon rekao da je od vremena Pekinške deklaracije ostvaren veliki napredak:

<!-- IMAGE -->

"Rastući broj zemalja ima politiku i zakonodavstvo koji podržavaju jedinstvo polova i reproduktvno zdravlje. Većina djevojaka sada ima pristup obrazovanju, posebno na osnovnom nivou. Sada su mnogo veći izgledi da žene vode firme i dobiju kredite, te da budu članovi vlade."

Žene, kao predsjednica Liberije Ellen Johnson Sireleaf i predsjednica vlade Bangladeša Sheikh Hasima.

Ali, uprkos napretku i pojačanim zahtjevima za jednakošću, iz Ujedinjenih naroda kažu da je još uvijek više žena nego muškaraca medju najsiromašnijim u svijetu. One su, uglavnom, za isti rad slabije plaćene od muškaraca. Smrtnost majki prilikom poroda je neprihvatljivo velika, i dvije trećine odraslih žena još uvijek je nepismeno, što se nije promijenilo u posljednjih 20 godina.

<!-- IMAGE -->

Pekinška deklaracija je pozvala na ukidanje diskriminatorskih zakona, ali mnoge vlade ih još uvijek sprovode.

Taina Bien-Aim je na čelu američke organizacije žena "Jednakost sada":

"Kada žene nisu ravnopravne pred zakonom one nemaju formalna prava da se suprostave diskriminaciji i nasilju. U Singapuru, na primjer, zakon dozvoljava mužu da siluje svoju ženu ukoliko je ona napunila 13 godina ili je starija. U Iraku, zakon od žena traži da im muž ili muškarac staratelj odobri zahtjev za traženje pasoša. U Izraelu, zakon ženama zabranjuje razvod ukoliko od muža ne dobiju vjersku dozvolu za razvod. I u Saudijskoj Arabiji, ženama je još uvijek zabranjeno da voze."

U septembru je Generalna skupština UN-a izglasala stvaranje nove agencije za pitanja žena. Delegati konferencije se nadaju da će Agencija podržati žene u svijetu u njihovim naporima da postignu ravnopravnost polova.

XS
SM
MD
LG