Linkovi

Irak: Počelo prebrojavanje glasova


Irak: Počelo prebrojavanje glasova
Irak: Počelo prebrojavanje glasova

<!-- IMAGE -->

U Iraku je u toku prebrojavanje glasova nakon jučerašnjih, od 2003. godine i američke invazije drugih po redu, parlamentarnih izbora. Prema informacijama iz izborne komisije na birališta je, unatoč terorističkim prijetnjama, izašlo 62 odsto Iračana sa pravom glasa. Oni su glasali za više od 6 hiljada kandidata, predstavnika različitih stranaka i koalicionih grupa. Ne očekuje se da bi ijedna stranka ili frakcija mogla osvojiti toliko mjesta za parlament koji broji 325 mjesta da bi mogla samostalno mogla formirati novi vladu Iraka.Za formiranje koalicione vlade, takođe se procjenjuje, moglo bi biti potrebno nekoliko mjeseci. Za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora održanih 2005. godine, ovog puta na birališta je izašao znatno veći broj Iračana, sunita. Suniti, u vrijeme režima Saddama Husseina vladajuća elita, bojkotirali su prethodne izbore, protestirajući na taj način zbog sve većeg ušećša šiitta, muslimanske većine u Iraku, u vlasti.

Zvanično prebrojavanje glasova počelo je zapravo sinoć po lokalnom vremenu, ubrzo nakon zatvaranja birališta. Taj posao uveliko je otežan zbog brojnih glasača koji su glasali u prekomorskim zemljama, a takođe i zbog velikog broja Iračana-glasača koji su bili prisiljenji raseliti seunutar Iraka tokom godina nasilja koje je vladalo u zemlji.

Abbas Kadhim, član neovisne visoke izborne komisije čije je sjedište u Bagdadu potvrđuje obimnost posla koji predstoji:

<!-- IMAGE -->

"Moraju nam prvo biti dopremljene glasačke kutije sa listićima onih koji su glasali u odsustvu, a onda je nužno, što takođe traži dosta vremena, uporediti oznake na tim kutijama sa dokumentacijom koju ovdje imamo."

Mada je pred Iračanima dug put do stabilnosti, jasno je uočljiv osjećaj zadovoljstva načinom na koji su izbori obavljeni. Unatoč nizu napada u jučerašnjim juratnjim satima i pogibiji 38 Iračana, pobunjenici nisu bili u stanju izvesti velike udare kojima su prije izbora prijetili. Kako je po svemu izgledalo, Iračani su jučer iskoristili izbore da pokažu da ne pristaju i ne prihvataju nasilje pobunjenika.

"Izbori su bili kao velika svadba, Iračani su bili u prilici izraziti svoja mišljenja" - kaže Yahya Karim, Iračanin iz Bagdada, dodajući da izbori predstavljaju istinski demokratski čin.

Kakav god da bude konačni izborni rezultat, pred novom iračkom vladom koja će biti formirana stajaće težak izazov - preuzimanje pune odgovornosti za sigurnost Iraka.

Američki narednik Jeremy Tormala po drugi put je u Iraku. Poredeći ranije i sadašnje stanje, on ističe da su izbori dobra indicator spremnosti iračkih snaga sigurnosti da osiguraju unutarnju bezbjednost:

"Način na koji su blokirali sve ulice je bio vrlo dobar. Načinom na koji su izvršili obaveze tokom glasanja ja sam vrlo impresioniran. I mislim da će biti u stanju održati taj nivo. Poboljšanja u okviru iračkih snaga sigurnosti su značajna i velika i nakon mog prvog boravka ovdje zaista je napravljen veliki skok."

Oko 50 hiljada američkih vojnika napustiće Irak krajem avgusta, a isto toliko ostaje da bi postepeno bilo povučeno do kraja iduće godine.

<!-- IMAGE -->

Predsjednik SAD Barack Obama čestitao je Iračani na uspješno održanim izborima, naglasivši da su u pravom trenutku pokazali hrabrost i odlučnost i, unatoč prijetnjama, obavili svoju demokratsku dužnost. Američki ministar odbrane Roberts Gates ocijenio je da su pripadnici iračkih snaga sigurnosti zaduženi za sigurnost birača zadatak obavili na pohvalan način i istakao da je nasilja na dan izbora bilo daleko manje nego što se očekivalo. I izaslanik Ujedinjenih nacija za Irak Ad Melkert jučerašnje izbore ocijenio je kao trijumf razuma nad sukobima i nasiljem.

XS
SM
MD
LG