Linkovi

Parlamentarni izbori u Iraku počeli uz nasilje


Parlamentarni izbori u Iraku počeli uz nasilje
Parlamentarni izbori u Iraku počeli uz nasilje

<!-- IMAGE -->

Iračani koji žive u inostranstvu počeli su glasati u okviru parlamentarnih izbora. Glasanje je počelo u najmanje 14 zemalja u kojima se, prema podacima Ujedinjenih Naroda, nalazi oko 2 miliona iračkih izbjeglica, najviše u Siriji i Jordanu.

Za većinu Iračana u zemlji, glasanje za 325 mjesta u iračkom parlamentu, počinje u nedjelju. Medjutim, u četvrtak je održano rano glasanje za neke kategorije glasača, i bilo je, nažalost, propraćeno napadima pobunjenika u kojima je u Bagdadu ubijeno najmanje 15. ljudi.

Irački vojnici su pucali u zrak, nakon što je bombaš samoubica na sebi aktivirao eksploziv u blizini glasačkog mjesta u Bagdadu.

Bombaši samoubice su kasnije na još dva glasačka mjesta u Bagdadu aktivirali eksploziv.

<!-- IMAGE -->

Prije toga, u srijedu je izvršen samoubilački napad u Baqubi, najsmrtonosniji u Iraku posljednjih sedmica. Poginulo je najmanje 32 ljudi.

Oko 19 miliona Iračana, od ukupno 28 miliona stanovnika, procjenjuje se da imaju pravo glasa. Blizu milion njih, uključujući vojnike, policajce i bolničko osoblje, mogli su jučer izaći na rano glasanje. Neki su se žalili da su spriječeni da glasaju, jer ih nije bilo na glasačkim spiskovima. Dok su mnogi drugi bili ushićeni glasanjem.

"Nije važno ko će biti izabran. Važno je da to bude osoba koja će obnoviti i služiti zemlji i otvoriti novu stranicu progresa u Iraku. Sretno svima koji žele da služe domovini, da Bog da," kaže irački vojnik nakon glasanja.

Jawad Abd Kadhim, uposlenik bolnice, takodjer nakon glasanja kaže:

"Iračani su čekali ovaj dan. Veliko je zadovoljstvo za irački narod da mogu izabrati svoje predstavnike. Mi želimo izabrati naše spasitelje."

<!-- IMAGE -->

Suni, Shiiti, Kurdi i druge etničke i religijske grupe nadmeću se za 325 mjesta u iračkom parlamentu.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari kaže da irački susjedi pažljivo prate i da će rezultat biti ključan za budućnost Iraka.

"Ukoliko uspijemo, da, to će biti kraj američkog prisustva. Ukoliko bude smetnji, ukoliko se pogorša sigurnost, biće ljudi koji će dovoditi u pitanje rezultate izbora, koji će se protiviti, i obnoviti nasilje. To bi bila druga priča."

Američki predsjednik Barack Obama je obećao povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka do kraja augusta.

XS
SM
MD
LG