Linkovi

Medicina: O LASIK-u dobro promisliti


Medicina: O LASIK-u dobro promisliti
Medicina: O LASIK-u dobro promisliti

Hirurški zahvat na oku uz korištenje lasera, procedura poznata pod nazivom LASIK, primjenjuje se za korekcije koje omogućavaju ljudima da normalno vide bez naočala ili kontaktnih sočiva. Izvođenje te procedure odobrila je američka Agencija za hranu i lijekove prije 15 godina. Analiza hiruških zahvata metodom LASIK širom svijeta pokazuje da je u 95 odsto slučajeva rezultat bio uspješan.

„Imala sam 37 godina kada je zahvat izvršen. Trebalo je da to uradim i ranije" - kaže Maria Coello, jedna od pacijentica.

<!-- IMAGE -->

Zahvatom se za stalno mijenja oblik očne rožnjače i poboljšava vid. U američkoj vojsci LASIK proceduru smatraju toliko pouzdanom da vrlo često biva korištena na vojnicima koji će biti upućeni u borbene akcije. Ipak, ima i onih kojima je, nakon LASIK-a, vid pogoršan. Vide dvostruko, noću slabo vide, svjetluca im u očima... Neki pacijenti su zbog problema nakon zahvata ostali bez posla, ili ne mogu obavljati neke osnovne radnje, voziti na primjer.

„Zahvat nije bio uspješan. Oči mi se suše, vidim krugove, imam i druge probleme. Nije uspjelo" - kaže Abby Ellin, takođe jedna od pacijentica.

<!-- IMAGE -->

Odnedavno Morris Waxler, bivši zvaničnik Agencije za hranu i lijekove koji je vodio odjeljenje nadležno za analizu uspješnosti procedure LASIK, upozorava da negativni efekti zahvata nisu uzimani dovoljno ozbiljno:

„Slučajevi su evidentirani, podaci su tu, u Agenciji, za njih znaju i očni hirurzi. Ljudi znaju da se problemi javljaju, ali, kako izgleda, nema nikakvog plana kako riješiti složenije probleme do kojih je došlo."

Gospodin Waxler smatra da bi Agencija za hranu i lijekove trebala provoditi bolji nadzor i pooštriti standarde kada da bi bile spriječene negativne posljedice zahvata LASIK. U Agenciji istražuju izvještaje o nepovoljnim ishodima i pripremaju analizu post-operativnih problema. Nadalje, Agencija zahtijeva od proizvođača laserskih uređaja da ispune tražene standarde prije nego upotreba novo-proizvedenih lasera bude odobrena.

U međuvremenu, gospodin Waxler, svima onima koji razmišljaju o LASIK zahvatu savjetuje:

„Pročitajte sve što možete. Sa LASIKOM ne treba žuriti. Budite sigurni da shvatate i ono najgopre što se može desiti vašim očima, upitajte se da li sa time možete živjeti."

Doktorica Penny Asbell, specijalista za LASIK proceduru, takođe upozorava da sve osobe nisu podjednako pogodne za tu vrstu hiruškog zahvata:

„Mislim da bi, umjesto da pitamo koliko su zahvata obavili, doktore trebalo pitati i koliko su pacijenata vratili, jer nisu svi pogodni za LASIK proceduru."

<!-- IMAGE -->

Prvostepena odluka, da tako kažemo, je na potencijalnom pacijentu, a drugostepena na doktoru. Američka Agencija za hranu i lijekove ne regulira medicinsku prasku u Sjedinjenim Državama. Kada je u pitanju procedura o kojoj smo govorili, Agencija samo odobrava upotrebu laserskih uređaja koji bivaju korišteni za korekciju očne rožnjače, odnosno za LASIK proceduru.

XS
SM
MD
LG