Linkovi

Pušenje: Pravo ili privilegija?


Pušenje: Pravo ili privilegija?
Pušenje: Pravo ili privilegija?

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da se pušenje smatra visokorizičnim faktorom kod šest od ukupno osam vodećih uzročnika smrti širom svijeta. Medicinski stručnjaci već dugo govore o načinima kako pušači mogu prestati pušiti. Sada sve veći broj poslodavaca u Sjedinjenim državama odbija uposliti pušače. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Melinda Smith, neki pušači se pitaju koja vrsta diskriminacije je sljedeća.

<!-- IMAGE -->Sve više Amerikanaca koji puše se počinju osjećati kao nepoželjni i nevoljeni. Federalni zakoni im zabranjuju da puše u javnim zgradama. Pušenje im nije dozvoljeno ni na određenoj razdaljini od tih zgrada. Otkako je federalni zakon donesen prije jedne decenije, mnoge državne i lokalne zajednice su uradile isto. Sada sve veći broj kompanija i bolnica ne želi upošljavati pušače, i što je čak gore, želi ih otpustiti ukoliko ih pronađe da puše. Bolnica Memorial u Chattanoogi u Tennesiju sada one koje želi uposliti šalje na pregled. Test urina koji pronađe nikotin znači da takvoj osobi posao neće biti ponuđen. Sestra Kristi Edmondson smatra da je njeno pušenje njen i ničiji drugi problem.

Bolnica nam ne bi trebala diktirati šta radimo u vlastito slobodno vrijeme, kaže ona.

Šef kompanije Memorial Health Care Systems, James Hobson međutim brani odluku.

Ona je relevantna za stvaranje zdravnog životnog stila, kao i za cijelu zajednicu, kaže on.

<!-- IMAGE -->

Sve veći broj američkih kompanija shvata da su troškovi zdravstvene njege za pušače veći od onih za nepušače. Studija koju su proveli američki Centri za kontrolu bolesti navode da medicinska njega i gubitak produktivnosti koštaju u prosjeku oko 3 hiljade dolara godišnje za svakog pušača. Kao rezultat, neke kompanije sada zahtijevaju od pušača da plaćaju veći dio svog zdravstvenog osiguranja nego nepušači. Dok 29 od 50 američkih saveznih država ima zakone koji štite prava pušača , 21 država ih nema. Kompanije Weyco u Michiganu je 2005 započela uvoditi nasumične testove za pušenje za svoje uposlenike. Lewis Maltby je predsjednik Instituta National Workrights.

Mnogi smatraju da imaju pravo na slobodu govora. Oni ne znaju da ta sloboda govora nestaje ako to smetanjihovom neposrednom šefu, kaže Lewis Maltby.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da najmanje pet miliona pušača svake godine umire od raka pluća, srčanih bolesti i drugih uzroka povezanih sa pušenjem. Također se dodaje da, ako se trenutni trend nastavi, broj smrtnih slučajeva zbog pušenja će se povećati na najmanje osam miliona do 2030 godine.

XS
SM
MD
LG