Linkovi

Vrši li FBI prevelik pritisak na muslimanske zajednice u Americi? 


Vrši li FBI prevelik pritisak na muslimanske zajednice u Americi? 
Vrši li FBI prevelik pritisak na muslimanske zajednice u Americi? 

<!-- IMAGE -->

Korporacija Rand je izvjestila da je blizu 30, na domaćem tlu nastalih, teroprističkih zavjera otkriveno u Sjedinjenim Državama od 11. septembra 2001., te da je lani otkriven rekordan broj od deset na domaćem tlu izraslih terorističkih zavjera. Ali mnogi muslimani kažu da sigurnosne agencije vrše pretjeran pritisak u pravcu otkrivanja terorista medju muslimanskim zajednicama u Sjedinjenim Državama.

Kada je proteklog novembra nestalo pet mladih američkih muslimana njihovi roditelji su se susreli sa muslimanskim liderima, a zatim otišli u FBI.

<!-- IMAGE -->

"To je moglo biti mnogo gore nego što danas izgleda da nije bilo porodica, džamije i muslimanske zajednice koja je odgovorila sa razumjevanjem na zakonski način." Kaže Mahdi Bray, direktor Muslimansko-američke fondacije slobodno društvo.

Ljudi su kasnije uhapšeni u Pakistanu pod sumnjom da su spremali terorističke napade.

U slučaju Umara Farouka Abdulmutallaba, Nigerijca optuženog za pokušaj izazivanja eksplozije u avionu za Detroit, krajem prošle godine, njegov otac je, takodjer, kontaktirao zvaničnike prije navodnog napada izvjestivši ih o rastućem ekstremizmu kod njegovog sina.

Pripadnici muslimanske zajednice u New Yorku kažu da oni, takodjer, žele pomoći sigurnosnim agencijama da otkriju teroriste u njihovoj sredini.

<!-- IMAGE -->

Ali neki od njih kažu da FBI vrši prevelik pritisak - infiltrirajući se u njihove džamije i prijeteći im ukoliko ne suradjuju.

"Ukoliko vidim nekoga koji ovdje pokušava izvesti napad ja bih ga zaustavio na svaki način, po cijenu vlastitog života." Kaže sheikh Tarek Saleh iz džamije Oulel Al Bab u New Yorku.

Ali, sheikh Tarek Saleh, hodža u Bruklinu kaže da postoji granica šta mogu uraditi da pomognu policiji.

On tvrdi da je FBI povukao njegovu aplikaciju za Zeleni karton, odnosno za stalni boravak u Americi, jer je odbio da za agenciju putuje u Afganistan, da tamo zadobije povjerenje daljih rodjaka u al-Qaidi, koji, kako kaže, nisu sa njim u kontaktu.

<!-- IMAGE -->

"Da me koriste kao mamac da ljude uhvate u zamku. Ja to nisam mogao." Kaže za Glas Amerike sheikh Tarek.

Fares al Basir, predsjednik džamije Oulel Al Bab u New Yorku kaže: "Ukoliko ga pošaljete u Afganistan on je gotov. Ukoliko živite u Sjedinjenim Državama vi ste već za njih nevjernik."

Fares al Basir je predsjednik u sheikh Tarekovoj džamiji. On kaže da je FBI čak uputio jednog doušnika da prikuplja informacije o sheikhu. To je zastrašujuće, kaže on: "On je od mene tražio, sobzirom da sam predsjednik u džamiji, ako imam ikakvog uticaja na sheikha da ga uvjerim da radi za FBI. Ali, mi kao ljudi, ja, sheik i svi drugi koji smo ovdje, to nije naš posao kojeg treba da radimo."

<!-- IMAGE -->

Upitan da komentira tvrdnje sheikha Tareka o Zelenom kartonu i da je FBI od njega tražio da putuje u Afganistan da otkrije članove al-Qaide, glasnogovornik Federalnog istražnog biroa nije direktno odgovorio. Umjesto toga, on je rekao da je FBI uspostavio solidne odnose sa mnogim muslimanskim zajednicama i da se kontakti nastavljaju.

Ali pritužbe o pojačanom pritisku FBI dolaze od mnogih muslimana.

Wael Mousafar je predsjednik Arapsko-muslimanske Američke federacije: "Mi nismo ovdje da bi pravili belaj. Mi ovdje živimo, mi smo izabrali da ovdje živimo jer imamo bolje mogućnosti za život."

<!-- IMAGE -->

Linda Sarsour vodi Arapsko-Američko udruženje u New Yorku: "Ukoliko u ljude utjerate strah i ljudima ne dozvoljavate da žive miran život, ukoliko se uvijek kada idu u džamiju pitaju da li je osoba do njih doušnik. Činjenica da oni o tome misle, zaista nije fer prema ovoj zajednici."

<!-- IMAGE -->

Ali eksperti za terorizam brane korištenje doušnika, jednako kao i podsticaje i destimulacije, kao Steve Emerson, koji vodi Istraživački projekat o terorizmu:

"To nije specifično samo za muslimansku zajednicu. Doušnici su glavni izvor obavještajnih podataka za sigurnosne agencije. Oni se ubacuju u zajednice koje ne suradjuju sa sigurnosnim agencijama i ne dostavljaju im obavjesti koje su im potrebne."

Steven Emerson vodi Projekat istraživanja terorizma, ne-profitnu grupu koja je snimala islamske lidere u Americi čak i prije terorističkih napada 11. septembra. On kaže da sami muslimanski lideri medju vjernike unose strah od FBI.

<!-- IMAGE -->

"Mi znamo da u mnogim islamskim grupama kažu svojim pripadnicima da ne govore za FBI. I drugo, postoje zavjere protiv Sjedinjenih Država. To su podstrekačke optužbe."

"Istina je da su naši zakoni i naši institucionalni kapaciteti, vjerovatno, manje agresivni nego mnogi Evropski."

Kaže Gary Schmitt, iz konzervativnog American Enterprise Instituta, dodajući da je legalno da FBI u džamije šalje agente i da to ne ugrožava ničiju slobodu: "Prvi i četvrti amandman na američki Ustav jasno ograničavaju šta vlada može da radi u smislu slobode govora, praktikovanja religije, i ugrožavanja nečije privatnosti."

Muslimanski lideri i zvaničnici sigurnosnih agencija se slažu da je povjerenje ključno kako bi se postigao željeni uspjeh.

U medjuvremenu, saslušanje o deportaciji sheikha Tareka je zakazano za mart.

XS
SM
MD
LG