Linkovi

The Oath, dokumentarni film o al-Qaidi u Jemenu


The Oath, dokumentarni film o al-Qaidi u Jemenu
The Oath, dokumentarni film o al-Qaidi u Jemenu

<!-- IMAGE -->

Dokumentarni film, "The Oath", Zakletva, Laure Poitras, prikazan na filmskom festivalu Sundance, istražuje al-Qaidu u Jemenu. Film, pri tome, otvara prozor u svijet al-Qaide uopće, Osame bin Ladena, pritvornog centra u Guantanamu, na image Amerike u Jemenu. Autorica Laura Poitras u filmu inervjuiše bin Ladenovog bivšeg tjelohranitelja, Abu Jandala. Film je snimljen u Jemenu i u Guantanamu na Kubi. Na Sundance festivalu je nagradjen za najbolju kameru i dolazi u vrijeme pojačanog interesa za ogranak al-Qaide u Jemenu.

U "Zakletvi" čovjek poznat kao Abu Jandal čini se da je u nevolji. On je vozač taksija u Sani, glavnom gradu Jemena, i teško živi.

Abu Jandal: Udjite!

Putnik: Želim doći do Jemenskog tržnog centra uz Saudijsku Ambasadu.

Abu Jandal: Dobro znam gdje je to. Koliko obično za to platite?

Putnik: 200 rijala.

Abu Jandal: Platićete 250.

Abu Jandal je opsjednut svojim zetom, Salimom Hamdanom, koji je sedam godina proveo u

<!-- IMAGE -->

američkom zatvoru u Guantanamu na Kubi.

Abu Jandalgovori sa svojim sinom.

Habeeb: Tetak Salim.

Abu Jandal: Gdje je tetak Salim?

Habeeb: Na Kubi.

Abu Jandal: Šta radi na Kubi?

Habeeb: Tamo je zatvoren.

Abu Jandal: Ko ga je zatvorio?

Habeeb: Amerika, odgovara njegov sin.

Ali Abu Jandal, takodjer, kaže da se smatra odgovornim za Salimovu sudbinu. On je svog zeta doveo da se pridruži al-Qaidi 1996. U to vrijeme, Abu Jandal je bio bin Ladenov tjelohranitelj ali, on kaže, da Salim nije bio terorista. Abu Jandal je napustio bin Ladena 2000. godine, uprkos zakletvi na lojalnost, i posvetio se porodičnom životu.

<!-- IMAGE -->

U intervjuu za Glas Amerike, rediteljica filma Laura Poitras kaže da odnos izmedju Abu Jandala i Salima Hamdana zadire u širi problem: "Ovaj film je drama koja nas provodi kroz istoriju 11. septembra, ispitivanja u Guantanamu."

Hamdan je uhapšen u Afganistanu i prebačen u Guantanamo nedugo nakon terorističkog napada na Ameriku 11. septembra. U Guantanamu je proveo sedam godina.

"Mjesec je ovdje kao godina. Imam bolove u ledjima i nozi i svrabež zbog nedostatka sunca." Piše Salim Hamdan iz Gunatanama.

Poitras u filmu ne prikazuje Hamdanovo lice. Ali njegovo pismo porodici svjedoči o mukama.

"Guantanamo je mora. To je nacionalna mora. Meni je nezamislivo da Guantanamo ulazi u devetu godinu. Mislim, kako je moguće da ljude držimo izvan zakona, da nisu ni za što optuženi." Kaže rediteljica filma "The Oath", Laura Poitras.

<!-- IMAGE -->

Hamdanov vojni branitelj, major Brian Mizer se slaže: "Korištenje iznudjenog priznanja je jedan od ključnih problema vojnih komisija. Amerikanci ne mogu da razumiju, posebno Američka vlada kako je bin Laden mogao imati farmere, mehaničare, kuhare. Oni kažu - Hamdan je bio uz bin Ladena i prema tome mora biti terorista."

U Jemenu, Poitras se fokusirala na Abu Jandala. Čovjek je kompliciran, duboko religiozan i karizmatičan. On odbacuje terorističke akcije u kojima ginu nedužni civili, ali se osjeća kao u rascjepu, jer je prekršio zakletvu bin Ladenu. On kaže da je al-Qaida u Jemenu izrasla od marginalne grupe u jak socijalni pokret.

Film počinje intervjuom kojeg je sa Abu Jandalom vodio reporter New York Timesa, Robert Worth.

<!-- IMAGE -->

"Jemen je tržnica ideologija. Problem nove generacije al-Qaide je u tome da se oni ne rukovode originalnim ciljevima al-Qaide. Oni vjeruju da trebaju napasti svaki inostrani cilj, bez obzira koji." Kaže Abu Jandal u intervjuu za New York Times.

Abu Jandal u filmu nije molećiv. On voli što je u centru pažnje. On prezire Ameriku i njenu vanjsku politiku, ali se, takodjer, plaši nove al-Qaide.

Abdul Ghani al-Iryani, politički analitičar koji je bio savjetnik rediteljici filma, za Glas Amerike kaže da osjeća sličan strah: "Druga generacija al-Qaide je mnogo opasnija od one starije. Oni su se pojavili zbog invazije Iraka i veoma su gnjevni. Oni svakoga smatraju neprijateljem, uključujući muslimane i sugradjane u Jemenu."

Poitras ne uzima ničiju stranu. Ona kaže da stvari prikazuje onakvim kakve su. Njen dokumentarac "The Oath", povezuje al-Qaidin rast u Jemenu sa ljutnjom zbog američke politike na Srednjem istoku i kontroverznim zatvaranjem osumnjičenih terorista u Guantanamu.

XS
SM
MD
LG