Linkovi

SAD: Sadašnji i bivši potredsjednik o suđenjima optuženicima za terorizam


SAD: Sadašnji i bivši potredsjednik o suđenjima optuženicima za terorizam
SAD: Sadašnji i bivši potredsjednik o suđenjima optuženicima za terorizam

Dva američka potpredsjednika, aktualni Joe Biden i bivši Dick Cheney, imaju poptuno različite stavove o anti-terorističkim naporima Sjedinjenih Država. Njih dvojica su jučer u odvojenim televizijskim intervjuima govorili o tome kako na najbolji mogući način zaštiti Sjedinjene Države od terorističkih napada i kako suditi osumnjičenicima za terorizam.

<!-- IMAGE -->

Bivši potredsjednik Dick Cheney je najglasniji i najustrajniji kritičar politike nacionalne sigurnosti sadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame. I u emisiji This Week televizijske mreže ABC, gospodin Cheney je oštro osudio namjeru Bijele kuće da glavnom planeru napada od 11. septembra 2001. godine bude suđeno na civilnom sudu u New Yorku:

„Mislim da bi suđenje Khalidu Sheikhu Mohammedu u New Yorku bila velika greška. To bi mu dalo priliku da naveliko razglasi, da cijelom svijetu prenese njegovu izopačenu propagandu. Mislim da bi suđenje trebalo da bude u Guantanamu, pred vojnim sudskim panelom."

Administracija predsjednika Obame je odustala od suđenja u New Yorku, ali ne i od namjere civilnog suđenja na drugom mjestu. U emisjii Meet the Press televizijske mreže NBC sadašnji potpredsjednik Joe Biden istakao je da Amerikanci nemaju razloga da zaziru od civilnog suđenja:

„On, Khalid Sheikh Mohammed, neće biti oslobođen. Biće proglašen krivim. Dokaza je jako mnogo i biće u zatvoru. Mogu garantirati - on neće prohodati ulicama Sjedinjenih Država."

Gospodin Cheney, međutim, smatra da odbijanje suđenja na vojnom sudu osumnjičenicima za terorizam ukazuje na mnogo veći i opasniji problem:

„Sadašnje stanje uma je ono što me brine. Mislim da je vrlo bitno imati na umu razliku između krivičnog djela, kako smo tretirali teroriste prije 11. septembra, i nakon tih napada kada smo rekli da to nije običan kriminalni i krivični čin. Kada neko potpuno razori dvije ogromne zgade i ubije 3 hiljade Amerikanaca, napravi veliku rupu u Pentagonu, to je ratni čin i ratni zločin."

Gospodin Biden, pak, optužuje svog prethodnika za hipokriziju i preinačavanje povijesti i podsjeća da administracija predsjednika Obame civilnim suđenjem Khalidu Mohammedu i Nigerijcu optuženom za pokušaj izazivanja eksplozije na američkom avionu, postupa isto onako kao i administracija predsjednika Busha u slučaju Richarda Reida koji je pokušao u avionu aktivirati eksploziv sakriven u cipelama.

<!-- IMAGE -->

„Umar Farouk Abudulmutallab je tretiran na poptpuno isti način kao i Richard Reid. Za Bushove administracije bila su tri suđenja na vojnim sudovima. Dvojica od trojice kojima je suđeno sada hodaju ulicama, slobodni su. Bilo je 300 suđenja takozvanim teroristima, i oni koju su bili akteri terorističkih djela protiv Sjedinjenih Država ostali su u federalnim, civilnim zatvorima, nisu oslobođeni."

Gospodin Biden, na dilemu gospodina Cheneya da li sadašnja administracija vjeruje da su Sjedinjene Države u ratu sa terorističkim mrežama, odgovara:

<!-- IMAGE -->

„Gospodin Obama je u govoru o stanju nacije jasno rekao da smo u ratu protiv al-Qaide. I taj rat vodimo do sada neviđenim intenziteom. Eliminirali smo 12 od 20 najviše rangiranih pripadnika al-Qaide. Zbrisali smo 100 njihovih bliskih kompanjona. Poslali smo ih pod zemlju."

Na američkoj političkoj sceni nije neobično da se aktualni i bivši visoki zvaničnici sukobljavaju kada je politika u pitanju. Ali, takva neslaganja rijetkost su na pojedinačnim programima tri nacionalne američke TV mreže, kao što je to bio slučaj sa nedjeljnim odvojenim istupima Joea Bidena i Dicka Cheneya.

XS
SM
MD
LG