Linkovi

SAD - Haiti:  Vojni angažman isključivo humanitarni


Nakon katastrofalnog zemljotresa na Haitiju 12. januara, pružanje hitne medicinske pomoći preživjelim, te osiguranje ogromnih količina vode, hrane, lijekova, saniteskog materijala i brojnih drugih potrepština zahtijevali su hitan angažman i pomoć vlada brojnih zemalja i privatnih organizacija. Sjedinjene Američke Države su zemlja koja je pružila najobimniju pomoć, a najefikasnije su djelovale njene oružane snage.

<!-- IMAGE -->

Veliki vojni angažman, isključivo humanitarni, izazvao je,nažalost,u nekim zemljama određene kritike, mada je više nego očigledno da je doturanje i isporuka ogromnih količina potrepština, te pružanje kvalitetne medicinske pomoći bilo moguće zahvaljujući kapacitetima i ljudstvu američkih oružanih snaga.

Najjednostavnije rečeno, ono što američka armija sada čini na Haitiju nije neki presedan. Slično se dešavalo nakon indonežanskog cunamija 2004. godine, ili nakon naleta uragana Katrina 2005. godine i mnogih drugih prirodnih katastrofa.

Vice-admiral Adam Robinson ističe:

"Pripadnici naših oružanih snaga nisu trenirani samo za ratne situacije. Pripremljeni su pružati i najširu humanitarnu pomoć."

<!-- IMAGE -->

Gospodin Robinson, načelnik medicinske službe američke mornarice, na Haiti je uputio više hiljada armijskih doktora, bolničara i drugog medicinskog osoblja. Brod-bolnica Comfort, najveći i najopremljeniji brod-bolnica mornaričkih snaga na kojem vrhunska njega i liječenje može biti pruženo za hiljadu osoba, usidren je nedaleko od Port-au-Prince-a. Američki vojnici pružaju medicinsku pomoć i na obali, vode avio-saobraćaj, rade na ponovnom otvaranju luke u Port-au-Prince-u, obavljaju dostavu i raspodjelu humanitarne pomoći kopnom i zrakom...

General Ken Keen, zapovjednik američkih snaga na Haitiju, kaže da su američki vojnici tu da pomognu, a ne kao zavojevači:

"Imamo dovoljno prevodilaca tako da komunikacija sa Haićanima teče uspješno. Objašnjavamo šta mi radimo, tako da im je jasno zbog čega smo tu i šta pokušavamo ostvariti."

Oni koje brine mogućnost da američki vojnici ostanu duže nego što je potrebno trebalo bi da pažnju obrate na ono što će se dešavati narednih mjeseci, kaže vice-admiral Robinson. Humanitarne operacije na Haitiju, sa više od 20 brodova i 6 hiljada vojnog osoblja, biće istovjetne onima na Indoneziji i u drugim dijelovima svijeta.

"Doći ćemo, pomoći i nakon toga povući se" - ističe gospodin Robinson i procjenjuje da će Haiti trebati humanitarnu pomoć najmanje godinu dana, doduše u manjem obimu nego upravo sada.

Američki zvaničnici, nakon prve hitne pomoći i takvog-takvog normaliziranja osnovnih funkcija sistema, razmatraju budućnost vojnog i civilnog prisustva na Haitiju.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell o tome kaže:

"Šta to precizno znači? Znači da su razmatranja i razgovori u toku, da se o tome razgovara, i u Pentagonu i u našoj administraciji."

<!-- IMAGE -->

Vice-admiral Robinson dodaje da se neće žuriti sa Haitija dok posao ne bude obavljen:

"Iz naše, vojno-medicinske perspektive, ostaćemo na Haitiju toliko dugo koliko je potrebno da pružimo medicinsku pomoć svima onima kojima je potrebna."

Za sada, i narednih mjeseci, humanitarna pomoć i napori američkog vojnog osoblja, uz civilnu pomoć Sjedinjenih Država i Amerikanaca, biće nastavljeni, zajedno sa humanitarnim radnicima iz drugih zemalja i samim Haićanima kako bi obnova Haitija, nakon razornog zemljtresa, bila što uspješnija i brža.

XS
SM
MD
LG