Linkovi

Konferencija u Londonu: Kako dalje u Afganistanu?


Konferencija u Londonu: Kako dalje u Afganistanu?
Konferencija u Londonu: Kako dalje u Afganistanu?

U Britaniji će se sutra održati jednodnevna konferencija o Afganistanu namijenjena nalaženju zajedničke strategije na jačanju sigurnosti, dobrog upravljanja i razvoja u toj ratom razorenoj zemlji.

<!-- IMAGE -->

Prošlo je osam godina otkako su Amerikancima predvodjene snage zbacile talibansku vlast u Afganistanu, otvarajući nadu za stabilnost, veće slobode i razvoj.

Izbjeglica iz Afganistana, Ahmad Farid Mall, sada živi u Londonu, odakle prati razvoj dogadjaja. On kaže da često razgovara sa rodjacima u Kunduzu, na sjeveroistoku Afganistana.

"Moji rodjaci u Kunduzu kažu da i oni razmišljaju o napuštanju zemlje, jer se ne osjećaju sigurnim. Svakog dana u gradu ima jedan do dva incidenta u kojima ljudi ginu, u pucnjavi."

<!-- IMAGE -->

Mall je Afganistan napustio 1998. i sa porodicom se nastanio u Londonu. Vijesti iz Afganistana o nastavku borbi i napadima pobunjenika nisu dobre.

Nedostatak sigurnosti je glavni problem. A, rješenje tog problema je u treningu afganistanskih snaga, kaže analitičar Christopher Langton iz Instituta za medjunarodne studije u Londonu.

"Naše borbene jedinice drže linije fronta kako bi se afganistanske snage sigurnosti mogle formirati i osposobiti."

Napredak je ostvaren, kaže Langton, ali će trebati vremena da on postane održiv.

Treba uključiti Talibanske pobunjenike koji žele učestvovati u vladi, kaže Britanski ministar vanjskih poslova David Milliband.

"Mi znamo da je ključ osigurati reintegraciju pobunjenika koji su spremni živjeti u skladu sa afganistanskim ustavom, braniti narod a ne napadati."

Mada je sigurnost ključno pitanje, novi izvještaj Ujedinjenih Naroda ukazuje da je korupcija u Afganistanu čak ozbiljnija prepreka.

Antonio Maria Costa je na čelu UN-ovog ureda za borbu protiv droga i kriminala.

"Korupcija je najveći problem sa kojim se narod u Afganistanu sada susreće, čak veći od pobunjenika i siromaštva."

Costa kaže da korumpirani zvaničnici u svoje džepove okreću oko četvrtine ukupnog proizvoda zemlje, oko 2,5 milijarde dolara.

Sigurnost i dobra vladavina su ključ održivog razvoja, kažu analitičari.

Ta će pitanja biti razmatrana kada se visoki medjunarodni zvaničnici nadju u Londonu.

<!-- IMAGE -->

Ali, do sada je bilo mnogo konferencija o Afganistanu od kako su 2001. zbačeni Talibani. Milijarde dolara je utrošeno kao pomoć u obnovi zemlje. Sjedinjene Države i druge članice NATO-a tamo imaju oko 100 hiljada vojnika koji nastoje suzbiti pobunjenike. Sa porastom žrtava medju vojnicima, opada javna podrška njihovom ostajanju u Afganistanu.

Od Londonske konferencije se očekuje da nadju zajednički pristup koji će uključiti i izlaznu strategiju.

"Mislim da je moj narod umoran i da ovaj rat i nesigurnost ne mogu vječno trajati. Plašim se da bi moglo biti gore." Kaže Ahmed Farid Mall, izbjeglica iz Afganistana, koji se želi vratiti kući. Nada se da bi to moglo biti uskoro, ali nije siguran da će se to desiti.

XS
SM
MD
LG