Linkovi

SAD, KINA, INTERNET


SAD, KINA, INTERNET
SAD, KINA, INTERNET
<!-- IMAGE -->

Državni sekretar Hillary Clinton govorila je u Washingtonu, u muzeju posvećenom informativnim medijima, nazvanom Newseum, u kojem se izmedju ostalog nalazi i dio bivšeg Berlinskog Zida, simbola podijeljenosti. Ona je tom prilikom upozorila na pokušaje nekih vlada da podignu virtuelne zidove, kako bi svojim narodima onemogućili pristup dijelovima interneta:

- Oni su izbrisali riječi, imena i fraze iz rezultata pretraživanja na internetu. Narušili su privatnost gradjana angažiranih u nenasilnom političkom djelovanju, rekla je gospodja Clinton.


Njen govor podudario se sa kontroverzom oko optižbi američke internet kompanije Google da je Kina cenzurisala njihovu web stranicu na kineskom jeziku i napadala e-mail adrese kineskih aktivista za ljudska prava.

Kineski zvaničnici kažu da internet stranice dostupne kineskoj javnosti moraju poštovati lokalne zakone, ali negiraju da su lansirali kibernetičke napade na Google i druge kompanije.

Gospodja Clinton je Kinu označila kao jednu od nekoliko zemalja za koje kaže da sprečavaju protok informacija na internetu. Medju ostalima, tu su i Tunis, Uzbekistan, Egipat, Sjeverna Koreja i Vijetnam. Od Kine se očekuje, rekla je Hillary Clinton, da sprovede temeljitu i transparentnu istragu o kibernetičkim upadima koji su naveli Google da zaprijeti prekidom posla u Kini.

- Internet već jeste izvor ogromnog napretka u Kini. I zapanjujuće je da je toliko mnogo ljudi upravo sada uključeno na internet. Medjutim, zemlje koje ograničavaju slobodan pristup informacijama ili krše osnovna prava korisnika interneta, reskiraju da same ostanu unutar zida, izvan progresa 21. vijeka, upozorila je gospodja Clinton.


Kao što su diktatorski režimi ranije pokušavali da blokiraju "podzemno" izdavaštvo disidenata, dodala je, tako i danas neke vlade napadaju slobodnomisleće ljude koji koriste sredstva interneta. Slike ubistva mlade žene tokom protesta nakon izbora u Iranu, prenesene mobilnim telefonom, kaže gospodja Clinton, predstavljaju digitalni dokaz brutalnosti teheranskih vlasti.

- Imamo izvještaje o tome da ako mladi Iranci iz inostranstva kritiziraju svoje nacionalne lidere, njihove porodice u Iranu bivaju izdvajane radi osude. I uprkos intenzivne kampanje vladine brutalnosti, hrabri gradjani-novinari u Iranu i dalje korista tehnologiju da bi svijetu i drugim svojim sunarodnjacima pokazali šta se dešava u njihovoj zemlji, rekla je ona.


Iranci koji su javno progovorili u ime ljudskih prava inspirisali su svijet i njihova je hrabrost redefinisala upotrebu tehnologije za širenje istine i razotkrivanje nepravde.

Državni sekretar Clinton je dodala da Obamina administracija zahtijeva od internet kompanija da zauzmu principijelan stav protiv cenzorskih pokušaja u inostranstvu i pokreće jednu službu, Globalnu radnu grupu za slobodu interneta.

XS
SM
MD
LG