Linkovi

SAD: Slučaj Abdulmutallab, propust sa sretnim ishodom


SAD: Slučaj Abdulmutallab, propust sa sretnim ishodom
SAD: Slučaj Abdulmutallab, propust sa sretnim ishodom

Niz obavještajnih sistematičnih propusta omogućili su Nigerijcu Umaru Farouku Abdulmutallabu da se 25. decembra, na Božić, ukrca na avion na letu iz Amsterdama za Detroit sa eksplozivom skrivenim ispod odjeće. O tim propustima su jučer govorili najviši zvaničnici američkih obavještajnih agencija i Ministarstva unutarnje sigurnosti na saslušanju održanom u Odboru za unutarnju sigurnost američkog Senata.

Ime Umara Farouka Abdulmutallaba bilo je na američkoj listi upozorenja. Njegov otac je obavijestio osoblje američke ambasade u Nigeriji o sinovljevim ekstremističkim islamskim pogledima, a jemenski militanti, čija je komunikacija prisluškivana, spominjali su njegovo ime nešto prije Božića....

<!-- IMAGE -->

Na saslušanju u senatskom odboru Michael Leiter, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma je rekao da želi da jedna stvar bude jasna:

„Abudulmutallab nije trebalo da se nađe u avionu. Kontra-teroristički sistem je pao. Uz ono što ja, gospodin Blair, ministrica Napolitano i drugi, želimo reći i vama i Amerikancima, a što smo već rekli predsjedniku Obami, je da moramo raditi bolje."

Abdulmutallab je, kako je optužen, pokušao izazvati ekploziju, ali nije uspio. Sada je u jednom zatvoru u blizini Detroita.

Gospodin Leiter je istakao da su obavještajni propusti vezani za taj slučaj drugačiji nego oni vezani za napade od 11. septembra 2001. godine:

„Nije to bio propust nedijeljena podataka. Bio je to propust povezivanja, integriranja i punog razumijevanja prikupljenih obavještajnih podataka."

Neovisni senator Joseph Lieberman je rekao da obavještajci moraju naći pouzdan način provjere imena osoba za koje se vjeruje da su teroristi, sadržanih u različitim bazama podataka. Oni koji prave propuste ....

<!-- IMAGE -->

„ .... u ovakvim slučajevima trebali bi biti pozvani na odgovornost ili otpušteni sa posla" – dodao je gospodin Lieberman.

Naglašavajući da Abdulmutallabovo ime nije bilo na listi osoba kojima je zabranjeno da lete, ministrica za unutarnju sigurnost Janet Napolitano je indirektno prebacila odgovornost na one koji su sjedili uz nju, Michaela Leitera, direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma i Dennisa Blaira, direktora Nacionalne obavještajne službe.

Gospodin Blair je rekao da je postojao politički pritisak da se mnoga imena skinu sa „no-fly" liste, jer su bila uzrok neprijatnosti po mnoge obične avio-putnike, i dodao:

„Naša je krivnja što smo podlegli tom pritisku. Sada je ta lista, u odnosu na decembarsku, uveliko proširena."

Nekoliko senatora su istakli da ih ljuti činjenica da je Obamina administracija odlučila Abdulmutallaba izvesti pred federalni sud, gdje su prava optuženih mnogo šira, umjesto da bude upućen na vojni sud.

Senator John McCain, republikanac, istakao da je vjeruje da je Ambulmutallab mogao dati mnoge korisne informacije, prije nego je dobio advokata:

„Ako je to tačno, onda je to velika greška. Mislim da je to zapravo užasna greška kada je jasno da taj pojedinac nije djelovao sam."

Unatoč kritikama vezanim za slučaj Abdulmutallab, predsjedniku Obami je odato priznanje što je bez odlaganja preuzeo odgovornost za obavještajne propuste koji su, da nije bilo i dosta sreće, mogli dovesti do ubistva brojnih nedužnih osoba.

XS
SM
MD
LG