Linkovi

BiH: Referendum u RS.... da ili ne?


Među tridesetak prijedloga i nacrta zakona na prvoj ovogodišnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći će se i Nacrt zakona o referendumu koji je krajem prošle godine predložila opoziciona Srpska demokratska stranka. Tim zakonom bi se, prema mišljenju predlagača, konkretno regulisalo pitanje o tome u kojim slučajevima bi se mogao organizovati referendum građana. Istovremeno, entitetska vlada je pokrenula inicijativu za izmjene ratnog zakona o referendumu, ili za donošenje novog, nakon decembarskih odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Vladin prijedlog ima većinsku skupštinsku podršku,te da bi odgovarajući zakon mogao biti usvojen u martu ili aprilu,a potom i raspisan referendum.

„Vrijeme je upravo sada da mi riješimo zakon o referendumu i da, na bazi toga, odredimo datum kada će se održati… a i pitanje o kojem će se izjašnjavati. Veoma je važno da Republika Srpska ima zakonodavni okvir i da legalizuje svoje pravo na lično izjašnjavanje. Možda je to važnije nego sama činjenica hoćete li imati referendum tog dana. To je pitanje koje je po značaju, ja ću to reći, drugorangirano u odnosu na ono da uredite pravo da imate na to pravo“ - rekao je, pored ostalog, skupštinskim poslanicima premijer Dodik.

S druge strane,visoki predstavnik za BiH Valentin Incko očekuje da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći:

„Ja sam već rekao da je obaveza, jedna međunarodna obaveza… što se tiče međunarodnih sudija i tužilaca za ratne zločine, da je to međunarodna obaveza i da se to tako treba da se tretira na određenom nivou. A to je državni nivo. Lično sam mišljenja da do referenduma neće doći.“

Međutim, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Nada Tešanović poručuje da, u ovom slučaju, entitetski paralment neće podleći pritiscima međunarodne zajednice:

„Odluke su, po Visokom predstavniku, antidejtonske. Međutim, mi smatramo smo mi upravo ti koji štite Dejton i dejtonske odluke. Nije prvi put da je Visoki predstavnik udario, pod navodnicima, na Narodnu skupštinu i na parlament. Mi stojimo iza svojih odluka i bez obzira na njegovo mišljenje i dalje ćemo biti uz odluke koje smo donijeli na prošloj skupštini, a i prije.“

Bilo kako bilo, jedno od krupnijih političkih pitanja o kojima će se narednih mjeseci u Bosni i Hercegovini voditi polemike, svakako je i problem eventualnog organizovanja referenduma u Republici Srpskoj o odluci Visokog predstavnika za BiH o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima koju je Narodna skupština krajem prošle godine odbacila kao neustavnu.

XS
SM
MD
LG