Linkovi

Haićani se u Americi okupljaju na bdijenje u spomen žrtvama


Na mnogim mjestima širom Amerike ljudi se sa svijećama okupljaju na bdijenje u spomen žrtvama razarajućeg zemljotresa na Haitiju. U Washingtonu se jedna grupa okupila oko haićanske ambasade moleći se za ugrožene i apelujući na hitnu medjunarodnu pomoć.

Haićanska ambasada u Washingtonu je organizirala bdijenje dok su imigranti sa Haitija iščekivali vijesti o članovima svojih porodica i prijateljima. Zavjetovali su se da će ostati jaki.

Mi možemo plakati iz očaja zašto nam se to desilo, ili možemo ostati jaki i aktivni", kaže jedna od prisutnih.

Philippe Lemaire kaže da ima porodicu na Haitiju i da je došao da pruži podršku narodu Haitija: "Oni ovdje imaju ljude koji se za njih mole i nadaju se najboljem."

Medicinska i druga pomoć iz mnogih zemalja počela je stizati na aerodorom u Port au Prince-u.

Bob Remy iz Washingtonskog komiteta za pomoć Haitiju kaže da je zahvalan na iskazanoj podršci: "Trebaće nam mnogo pomoći, danima, mjesecima, čak godinama."

Ambasada je postala centar napora prikupljanja lokalne pomoći i širenja informacija.

Većina telefonskih veza sa Haitijem su u prekidu, i do informacija se teško dolazi.

Ambasador Haitija u Washingtonu, Raymond Joseph, kaže da je Haiti tražio i dobio pomoć od američkog State Departmenta na obnovi komunikacija: "Oni su poslali tehničare na Haiti i postavljaju specijalni komunikacijski sistem kako bi pomogli vladi da komunicira sa narodom."

Radio stanice na Haitiju, uključujući neke u glavnom gradu, neprekidno emitiraju program.

Glas Amerike na Kreolskom jeziku je proširio program na Haiti i šalje poruke Haićana iz Amerike njihovim rodjacima na otoku.

Haićani očajnički nastoje saznati za sudbinu rodjaka i prijatelja.

Jacques Jean Baptiste iz Kreolskog servisa Glasa Amerike je medju njima, Njegov 96-to godišnji otac živi u blizini srušene predsjedničke palate u Port au Princu.

Ja čekam telefonski poziv koji će olakšati moje muke, kaže gospodin Baptiste.

To čekaju i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG