Linkovi

Amerika treba Rusiju, upravo kao što Rusija treba Ameriku


Tokom prve godine u Bijeloj kući predsjednik Barack Obama je nastojao unaprijediti odnose sa Rusijom koji su postali zategnuti tokom njegovog predhodnika George W. Busha. Iz Moskve o tome izvještava dopisnik Glasa Amerike, Peter Fedynsky.

U martu, državni sekretar Hillary Clinton je ruskom ministru vanjskih poslova, Sergeju Lavrovu uručila simboličan poklon kojim je željela naglasiti spremnost Obamine administracije da obnovi odnose sa Rusijom. Bilo je to obično dugme sa natpisom "reset", ponovo namjestiti.

"Mi smo se trudili da to korektno prevedmo na ruski. Da li smo uspjeli?" Upitala je gospodja Clinton.

Preveli ste pogrešno. Trebalo je biti "perezagruzka", a ne "peregruzka" što znači preskupo, ili preopterećeno, odgovorio je Lavrov.

Uprkos pogrešnom prevodu, neovisni ruski analitičar politike Alexander Konovalov pozdravlja bolje odnose. On kaže da se činilo da Bushova administracija ignoriše Rusiju zbog njene relativno slabe ekonomije i ostarjelog nuklearnog arsenala.

"Glavna razlika je u tome da Obamina administracija shvata da je puki matematički pristup predhodne administracije bio neispravan. Ruski značaj u svijetu je ustvari znatno veći. Amerika treba Rusiju, upravo kao što Rusija treba Ameriku."

Konovalov kaže da dvije zemlje mogu suradjivati u borbi protiv terorizma, rasturanja droga, oko Afganistana, iranskog nuklearnog programa, i uopće oko ne-proliferacije nuklearnog naoružanja.

U julu je predsjednik Obama posjetio Moskvu i potpisao preliminarni sporazum o smanjivanju dva najveća svjetska nuklearna arsenala za čak jednu trećinu.

"Mi smo poduzeli važne korake na jačanju nuklearne sigurnosti i zaustavljanju širenja nuklearnog oružja. To počinje smanjivanjem našeg vlastitog nuklearnog naoružanja." Rekao je, nakon potpisivanja tog sporazuma, predsjednik Obama.

Obje zemlje rade na zamjeni Sporazuma o smanjivanju strateškog naoružanja, koji je istekao u decembru. Iz Bijele kuće i Kremlja kažu da bi sporazum uskoro mogao biti postignut.

Rusija je pozdravila odluku predsjednika Obame da odustane od planova kontroverznog sistema odbrane od raketa u centralnoj Evropi. I, kao ustupak Sjedinjenim Državama, Moskva je dozvolila korištenje svojih teritorija za snabdjevanje NATO snaga u Afganistanu.

Bez obzira na to, ruski predsjednik Dmitri Medvedev je prošlog mjeseca rekao da će njegova zemlje razviti novu raketnu tehnologiju što je izazvalo zabrinutost Washingtona: "Kada dogovorimo i potpišemo sporazum, mi ćemo i pored toga nastaviti razvijati strategijske ofanzivne snage. Bez njih je nemoguće odbraniti zemlju."

Aleksander Konovalov kaže da su Američko-Ruski odnosi, očigledno, unapredjeni tokom protekle godine, ali da to nije dovoljno da bi bili zadovoljni: "Ostalo je mnogo više što treba uraditi nego što je uradjeno prošle godine. Potreban je prije svega potpuno novi nivo povjerenja."

Većim dijelom nepovjerenje je povezano sa bivšim Sovjetskim republikama. Obamina administracija odbacuje tvrdnje Rusija da u tim republikama ima specijalne privilegije, dok se iz Kremlja protive proširenju NATO saveza koje bi uključilo Gruziju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG