Linkovi

Barack Obama rekao da ne namjerava u Jemen slati američke vojnike


Nedavni pokušaj bombaškog napada na letu aviona američke kompanije iz Amsterdama u Detroit pojačao je zabrinutost Washingtona u vezi al-Qaidinog prisustva u Jemenu. Pogotovo nakon što je ogranak al-Qaide u toj zemlji preuzeo odgovornost za neuspio napad na Božić.

Predsjednik Barack Obama kaže da zna da je Jemen postao mnogo ozbiljniji problem i da Sjedinjene Države rade sa vladom Jemena kako bi iskorijenili terorističke kampove i čelije u toj zemlji. Medjutim, u intervjuu za magazin People, Obama je rekao da nema namjeru slati američke vojnike da se bore sa ekstremistima u Jemenu i Somaliji. Gospodin Obama je rekao da nikada ne isključuje svaku mogućnost u, kako je rekao, kompleksnom svijetu, ali da smatra da je najefikasniji pristup rad sa medjunarodnim partnerima.

Jemen je sada u centru pažnje borbe protiv terorizma, nakon neuspjelog napada na američki avion 25 decembra.

Jedini osumnjičeni, Umar Farouk Adbulmutallab iz Nigerije, navodno je upotrebu eksploziva naučio u Jemenu. Zamjenik jemenskog premijera, Rashad al-Alimi kaže da se Abdulmutallab u njegovoj zemlji susreo sa radikalnim muslimanskim klerikom rodjenim u Sjedinjenim Državama.

"Nema sumnje da se nigerijac Abdulmutallab susreo sa pripadnicima al-Qaide u pokrajini Shabwa, posebno sa jemenskim radikalnim klerikom Anwarom al-Awlaki-jem."

Sjedinjene Države odgovaraju pojačanom pomoći Jemenu u borbi protiv terorizma, kaže Obamin savjetnik John Brennan.

"Mi pribavljamo opremu, trening, mi tijesno suradjujemo. To je nešto o čemu odavno znamo, ali smo mi odlučni da uništimo al-Qaidu bilo da je ona u Pakistanu, Afganistanu, Jemenu, ili bilo gdje drugdje."

Prisustvo al-Qaide u Jemenu nije novost, kaže James Phillips iz Fondacije Heritage.

"Ustvari, oni su u tom području odavno, ali sada jačaju jer je al-Qaida, dobrim dijelom, potisnuta iz Saudijske Arabije i sada se okuplja u Jemenu, ali i zbog toga što je centralna grupa al-Qaide pod izuzetno jakim pritiskom u Pakistanu."

Phillips upozorava da bi al-Qaida mogla premjestiti svoje operativne baze iz Pakistana na Srednji Istok i u Afriku: "Zbog toga što tu grupu vode Arapi, iz više razloga oni se lakše mogu utopiti i prikriti u nekim kutovima arapskog svijeta, kao što su planine u Jemenu, koje ustvari nisu pod kontrolom bilo koje vlade."

Peter Beinart, iz Nove američke fondacije se ne slaže. On smatra da će al-Qaidi biti teško da drugdje uspostavi odnose kakve su imali sa plemenima u Pakistanu.

"Postoji mreža odnosa koju je al-Qaida, tokom dugog vremena, izgradila u plemenskom regionu Pakistana. Važni ljudi al-Qaide su se oženili u tim plemenima. To nije lako obnoviti drugdje."

Phillips kaže da al-Qaida već prijeti zemljama izvan granica Jemena: "Sjedinjene Države treba da tijesno suradjuju ne samo sa vladom Jemena, nego i vladom Saudijske Arabije, Omana i vladama drugih zemalja izloženim prijetnjama islamskih terorista koji su ubili više muslimana nego ne-muslimana."

Beinart kaže da bi pojačana aktivnost al-Qaide u Jemenu mogla biti varka terorističkih grupa kako bi prisilili Sjedinjene Države da premjeste svoje resurse iz Pakistansko-Afganistanskog regiona gdje su terorističke grupe sada pod pritiskom: "Pretjerana reakcija, koja bi proizvela još više neprijateljstva prema Sjedinjenim Državama, je upravo ono što teroristi jihadisti žele."

Analitičari i u Washingtonu i u Jemenu kažu da Sjedinjene Države trebaju biti pažljive jer široko rašireno siromaštvo, korupcija i sukobi u Jemenu predstavljaju idelano tlo za regrutovanje novih pripadnika al-Qaide.

XS
SM
MD
LG