Linkovi

EU - BiH: Dajmo joj priliku


U najskorije vrijeme trebala biti zaokružena kontura evropske politike prema BiH i Zapadnom Balkanu i zbog toga se sa nestrpljenjem očekuje zvanično predstavljanje plana rada prve evropske ministrice vanjskih poslova Catherine Ashton pred Vanjsko-političkim komitetom Evropskog parlamenta. Tokom njenog prvog, neformalnog susreta sa članovima tog tijela, krajem prošle godine, čule su se brojne kritike na račun neiskustva i neuvjerljivosti baronese Ashton. Prilika da ona, svojim vidjenjem vođenja evropske vanjske politike, gdje posebno mjesto zauzma bosanskoherecgovački dosi je, kritike potvrdi ili pobije pruža joj se vrlo brzo. Zapravo već u ponedjeljak članovi Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta propitivaće prvu ministricu vanjskih poslova Evropske unije. Riječ je o prvom ozbiljnom " ispitu zrelosti" na čiji su nedostatak kod baronese ukazivali baš u Parlamentu

Neće biti lako ni njoj, a niti bilo kome sa evropske strane u poslu privođenja Bosne I Hercegovine stabilizaciji i reformama. Toga su svjesni svi u Briselu. Kada se obraćala prvi put evropskom parlamentu u novoj funkciji, neposredno nakon imenovanja, gospođa Ashton je rekla kako je svjesna problema sa kakvima se suočava BiH , te da intenzivno o tome razgovara sa Šveđanima, tadašnjim evropskim predsjedavajućim. Dala je tada sebi za pravo da parlamentace uskrati za detalje politike kakvu namjerava provoditi prema BiH i njenim političarima koji su ocijenjeni kao ključni krivci za sve dublju krizu u koju pada država.

Šta o mogućem "pravcu djelovanja" baronese Ashton kaže član Evropskog parlamenta iz Slovenije, liberal, Jelko Kacin?

"Biti samo profesionalan, bez suštine, nije baš dobra polazna tačka, ali budimo džentlmeni, dajmo joj šansu. Gospođa je nova, ako je istina to što je rekla da ju je 27 država zamolilo da preuzme tu funkciju, eto joj sad prilike da nas pozitivno iznenadi za koji mjesec dana".

Čulo se dosta skepse o tome da li će gospođa Ashton biti u stanju da odgvori toj zahtjevnoj ulozi. Koliko su bili u pravu skeptični, pogotovo kada je u pitanju Zapadni Balkan i BiH? Gospodin Kacin odgovara:

"Ja želim biti pozitivan, i zato ne želim unaprijed bilo koga isključivati ili smanjiti njegovu težinu ili njegovu sposobnost reagiranja u konkretnoj situaciji u konkretno vrijeme. Zapadni Balkan dosta kopliciran i to nije samo stvar EU i tu treba, rame uz rame sa Amerikom, preuzeti odgovornost i završiti posao koji je, što se tiče BiH, bio započet tamo negdje 95-te sa NATO-m, prekidom rata, Daytonskim sporazumom, Daytonskim mirom, Daytonskim ustavom…. Pa, ako stalno ponavljam Dayton, to znači i sa ogromnim američkim angažiranjem. Tu jednostavno moramo raditi dalje i očekujem da je, nakon svih ovih debakla i posljednjih pokušaja, došao trenutak istine kada se međunarodna zajednica, a to je i EU, na jednoj, i Amerika na drugoj strani, moraju dogovoriti na koji strategijski pristup koncentrisati moguće pozitivne promjene."

Moguće da u tome pomogne i skoro suočenje baronese Ashton sa parlamentarnim "propitivačima." Za razliku od njenog prvog, neformalnog pojavljivanja, tek što je postavljena na funkciju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, gospođa Ashton će ovaj put morati dati više elemenata onoga što bi trebalo biti njena i politika budućeg servisa za vanjsku politiku Unije. Više neće biti prostora za uzmak i moraće potanko da opiše kakve korake namjerava provesti kako bi se ozbiljna evropska investicija u BiH spasila od propadanja.

XS
SM
MD
LG