Linkovi

Dubai – Hoće li najveća zgrada na svijetu vratiti optimizam?


U Dubaiju je u ponedjeljak otvorena najviša zgrada na svijetu u nadi da će medjunarodnu pažnju okrenuti sa ogromnog duga i povratiti optimizam koji je gotovo deset godina pratio gradjevinski bum tog malenog emirata. Izgradnja 200 spratova visokog nebodera, sada nazvanog Burj Khalifa, je počela u vrijeme kada se bogatstvo Dubaija činilo nepresušnim. Danas je to druga priča.

Od ogromnog podnožja do kraja njegovog tanjušnog vrha, Burj Khalifa je visok gotovo 800 metara. Sa više od 160 spratova za stanovanje, i sa dovoljno željeza da obuhvati četvrtinu obima zemlje, to je vrhunsko dostignuće deceniju dugog gradjevinskog procvata Dubaija.

Analitičar investicija, Saud Masud objašnjava: "To je najviša zgrada u svijetu. Ona svjedoči o ekonomskom zamahu kojeg Dubai ima već više godina. Oni su poduzeli odvažne projekte i nešto su postigli."

Ali neki uspjeh Dubaija dovode u pitanje. Kada je počela izgradnja tornja, bogatsvo Dubaija je izgledalo nepresušno. Danas je taj maleni arapski emirat duboko u dugovima.

U novembru, konglomerat u vlasništvu države, Dubai World je unio pometnju na globalnom tržištu kada je saopćio da odgadja otplatu duga od 60 milijardi dolara.

Uprkos krizi, investitori kažu da su optimistični u pogledu budućnosti.

Mohammed Alabbar predsjednik firme Emaar kaže: "Krize dolaze i prolaze, i svijet je prošao kroz dvije teške godine. Mi sa optimizmom i nadom vjerujemo da moramo krenuti naprijed i mislim da je to poruka. Ovo je nada, početak postepenog kretanja naprijed."

Ali kretanje naprijed može biti sporo. Toranj je otvoren u izobilju novih stanova i zgrada koje su uglavnom prazne, kao rezultat gradjevinskog buma koji je naglo zaustavljen.

Masud kaže da je i sam Burj Khalifa postao simbol pada na tržištu nekretnina koji je, po mnogima, prouzrokovao financijsku krizu: "Ne mislim da će ovo opadanje ekonomije proći u narednih nekoliko kvartala, sljedeće godine ili slično. Dakle, ja mislim da će ekonomski problemi i izazovi potrajati zajedno sa, rekao bih, impresivnom ljudskom gradnjom. Ali će te dvije ironije koegzistirati duže vremena."

Burj je otvoren u teškim ekonomskim vremenima za ekonomiju Dubaija, kada su cijene nekretnina u nekim dijelovima grada pale gotovo za polovinu. Ali, to izgleda ne remeti prodaju stanova u Burj Khalifi, u kojem je već prodato 900 apartmana.

XS
SM
MD
LG