Linkovi

Pojas Gaze: Nema spremnosti na kompromis


Prije godinu dana izraelska armija poduzela je ofanzivu u Pojasu Gaze koja je trajala 22 dana. Palestinski zvaničnici i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrde da je toj ofanzivi poginulo 1.400 Palestinaca. Izrael navodi da je u sukobima ubijeno 1.166 Palestinaca i 13 Izraelaca. Cilj ofanzivnih operacija izraelske armije bio je prekinuti i zaustaviti višegodišnje granatiranje i teroriziranje izraelskih zajednica na jugu Izraela od strane palestinskih militanata u Pojasu Gaze. Izrael i Egipat i dalje drže Pojas Gaze u blokadi tako da usljed nedostatka cementa, armatura, stakla i drugih građevinskih materijala obnova i gradnja oštećenih i porušenih kuća teče sporo i teško.

Sjećanja na prošlogodišnji sukob su za 23-godišnjeg Faraja Samounija i svježa i bolna. On je, kako kaže, gledao izraelske vojnike kako mu ubijaju oca:

"Mada je držao je ruke iznad glave, izraelski vojnici su počeli pucati u njega. Pogodili su ga u rame, u glavu, a zatim po cijelom tijelu....."

Podorična kuća Samounijevih je razorena, a 29 članova šire i uže porodice je ubijeno u izraelskoj ofanzivi. Ponovna gradnja krova nad glavom za preživjele, unatoč međunarodnim donacijama, bila je teška. Zahwe Samouni, nakon ubistva supruga, morala je preuzeti brigu o porodici:

"Dobili smo nešto novca kao obeštećenje. Pomogli su nam i dobri ljudi. Pokušala sam obnoviti kuću, ali sam morala prvo vratiti neke dugove mog muža. Vratila sam koliko sam mogla."

Zahwe Samouni je sa malo novca i bez dovoljno građevinskog materijala nekako uspjela napraviti dvosobnu kuću. Hrane je bilo malo:

"Skoro svo vrijeme imali smo samo hljeba i trava za jesti... i čaja za piti. Ali, hvala bogu, ponovo imamo krov nad glavom. To je najbitnije.... da živimo u kući."

Za Izraelce koji žive u obližnjem Sderotu, prošlogodišnja ofanziva donijela je određeno olakšanje. Liat Biton, stanovnica Sderota, kaže:

"Sada je ovdje mnogo mirnije i moji sugrađani se osjećaju sigurnijim."

Broj granata ispaljivanih iz Gaze na Sderot je neuporedivo manji nakon ofanzive. Stanovnici, kako kažu, spavaju mirnije, ali se i plaše da relativni mir možda neće trajati dugo.

"Za dugoročno rješenje, potrebno je da obje strane budu spremne na komprommis. I koliko sada mogu vidjeti, spremnosti na kompromis nema" - ističe Liat Biton.

Da bi deblokirao Pojas Gaze, Izrael od Hamasa traži oslobađanje vojnika Gilata Shalita i garancije da militanti neće koristiti građevinski materijal za gradnju bunkera i izradu oružja za napade na Izraelce.

Sa porodičnom kućom u ruševinama, sa ubijenim ocem, sa gladnom porodicom Faraj Samouni kaže da vjeruje da je krajnje vrijeme pregovarati o konačnom rješenju:

"Ako i kada sporazum bude postignut, to će biti dobro za sve ljude ovdje. Mnogo je bilo mrtvih, a mi živi smo polumrtvi. I nije stvar u tome da li se granatiramo, jer granatiramo naše polumrtve duše i tijela."

Za oslobađanje vojnika Gilada Shalita Hamas zahtijeva od Izraela oslobađanje hiljada zatvorenih Palestinaca.

Godinu dana nakon posljednjeg rata u Pojasu Gaze trajno mirovno rješenje i dalje je samo pusta želja.

XS
SM
MD
LG