Linkovi

2010 će biti godina Afganistana


2009. godina, biće zapamćena kao godina prebacivanja američkih vojnih prioriteta sa Iraka na Afganistan. 2010 će biti godina afganistanskog pojačanja, kao nastojanje predsjednika Obame da postigne brzi napredak u Afganistanu poput onog kakav je postigao predsjednik Bush u Iraku krajem 2007. i početkom 2008. godine.

Za predsjednika je to bila teška odluka, pripremana tri mjeseca. Prvog decembra predsjednik je objelodanio plan.

"Analiza je gotova. I kao vrhovni zapovjednik utvrdio sam da je u našem vitalnom nacionalnom interesu da u Afganistan pošaljemo dodatnih 30 hiljada vojnika."

Predsjednik kaže da je njegov cilj da preuzme inicijativu od Talibana i započne povlačenje američkih jedinica za 18 mjeseci.

Ova je odluka pokrenula veliku akciju premještanja trupa i opreme u Afganistan, upravo dok se armija sprema za povlačenje 60 hiljada vojnika, trenutno u Iraku.

To je izuzetan logistički izazov. Ali su još izuzetnije moguće strateške implikacije. Tokom nedavne posjete Afganistanu, američki ministar odbrane Robert Gates je rekao da pojačavanje američkih snaga, uz još najamnje 7 hiljada vojnika iz drugih zemalja pokazuje nepokolebljivu odlučnost da se Afganistanu pomogne na duge staze.

"Sjedinjene Države i mnogo naših prijatelja i saveznika širom svijeta odlučni su da poraze one koji su se ispriječili izmedju vas i mirne i prosperitetne budućnosti. Uspjećemo u tome zajedno i naše će se partnersvo razvijati u decenijama koje dolaze."

Medjutim, prvi dio toga - pobijediti pobunjenike - biće i najteži.

Ono što treba očekivati tokom 2010., kako američke snage budu ulazile na to ratište, jeste porast nasilja i porast broja žrtava, jer će neprijatelj pokušati da ih spriječi da osvoje to ratište, kaže Kim Kagan, osnivač i direktor Instituta za poroučavanje rata.

Ona objašnjava da će u narednim mjesecima američke, medjunarodne i afganistanske snage trebati da osiguraju afganistanske gradove, da se bore sa pobunjenicima i ubijede talibanske borce da predju u redove aktuelne vlasti: "Ono što smo dobro vidjeli u Iraku, sada treba da ponovimo u Afganistanu, a to je kampanja kontrapobune koja će populaciji omogućiti da podržava vladu ili barem odbaci najgore pobunjenike."

U isto vrijeme, dodaje ona, američke snage moraju podići afganistanske snage. A koordinirani medjunarodni faktor mora se boriti protiv korupcije i izgraditi kapacitet afganistanske vlasti. Takav pristup, uvjerena je, može preokrenuti situaciju u Afganistanu.

Umirovljeni pukovnik Andrew Bacevich, sada profesor istorije i medjunarodnih odnosa na univerzitetu Boston, kaže da stvaranje sigurne i odgovorne vlade u Afganistanu možda čak neće ni biti moguće, ali dodaje da to i ne mora biti neophodno za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

"Bojim se da, tri godine od sad, neće biti ostvareni očekivani rezultati, pa će predsjednik u tom trenutku morati da odluči da li produžuje misiju uz još veću cijenu, ili će morati da prizna da projekat nije uspio uz punu cijenu u životima i novcu koja će do tada biti plaćena."

Bivši zapovjednik medjuanrodnih snaga u južnom Afganistanu, holandski general-major Mart de Kruif, ne slaže se s tom procjenom: "Ako u julu i augustu bude rasporedjeno još snaga, vidjećete efekat kakav želite imati."

General aludira na napredovanje u dijelovima južnog Afganistana gdje je predsjednik Obama uputio dodatne snage početkom godine.

Predsjednik planira novu analizu svoje strategije u decembru iduće godine i zapovjednici će morati da pokažu da li su u stanju početi povlačenje snaga prema njegovom obećanju, jula 2011.

Eksperti naglašavaju, ipak, da će i ako se predsjednikova strategija pokaže ispravnom, biti neophodno još nekoliko godina strane vojne pomoći Afganistanu, i godinama zatim, civilna pomoć i finansiranje - za punu stabilizaciju Afganistana.

XS
SM
MD
LG