Linkovi

SAD: Vrijeme za nove skenere!?


Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab, osumnjičenik za pokušaj terorističkog napada, odnosno izazivanja ekplozije u avionu na letu broj 253 američke kompanije Northwest prekinuo je kontakte sa porodicom nekoliko mjeseci prije pokušaja napada. Njegov otac je upozorio američku ambasadu na sinovljeve ekstremističke poglede i ubjeđenja. Unatoč upozorenju, 23-godišnji Abdulmutallab se uspio ukrcati na avion, i sada je svijet na oprezu.

U Sjedinjenim Američkim Državama naročito na svim aerodromima od prošlog petka mjere sigurnosti su uveliko pojačane. Jedna putnica kaže:

"Svaka kap tečnosti se vadi iz svakog komada prtljaga i provjerava. Psi-tragači su svuda unaokolo, sve se vadi iz kofera i kesa i ispituje njihova unutrašnjost."

Govoreći jučer predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je rekao da je naredio analizu sigurnosnih procedura i lista evidentiranih terorista, te naglasio:

"Oni koji bi da ubijaju nevine osobe moraju znati da će Sjedininjene Države nastaviti da koriste svaki oblik moći da spriječe i poraze ekstremiste koji nam prijete."

Osumnjičenik Umar Farouk Abdulmutallab potvrdio je da se obučavao sa operativcima al-Qaide u Yemenu. Al-Qaida je preuzela odgovornost za napad. Abdulmutallab se ukrcao na avion koji je iz Amsterdama letio za Detroit sa eksplozivom pričvršćenim za tijelo. Eksploziv je mogao biti otkriven takozvanim skenerima do gola. Problem je što oni putnika pokazuju kao potpuno golog.

Američki Kongres je u junu zabranio obavezno korištenje tih skenera dok se ne nađe rješenje u vezi privatnosti putnika. Možda je sada vrijeme za to.

Richard Clarke, bivši predsjednički savjetnik za kontra-terorizam kaže:

"Manje od pet odsto američkih aerodroma ima tehnologiju kojom se može otkriti svaka vrsta eksplozivnih materijala. Ako budemo imali takvu skupu, ofanzivnu tehnologiju na svim tačkama pregleda putnika, mogli bismo zaustaviti teroriste-saomubice."

Eksperti za kontra-terorizam ističu da terorizam mora biti sasječan u korijenu, u zemljama poput Yemena. Video postavljen na internetu, kako se navodi, pokazuje pripadnike al-Qaide u toj zemlji kako veličaju napade na Sjedinjene Države. Jedan od njih na arapskom uzvikuje kako imaju bombe koje će koristiti protiv Amerike.

Gospodin Clarke procjenjuje da je američka pomoć vlastima Yemena i borbi protiv al-Qaidinih terorista i nužna i opravdana:

"Zvaničnici Obamine administracije i Bijele kuće i stručnjaci CIA-e već devet mjeseci pomažu u otkrivanju al-Qaidinih ćelija. Otkrivena su i napadnuta mnoga uporišta terorista."

U međuvremenu, ostaje pitanje šta je to mladog Nigerijca, navelo da ugodan, privelegovan život zamijeni misijom masovnog ubice.

XS
SM
MD
LG