Linkovi

Virus H1N1 obilježio 2009.


Početkom 2009. godine Meksiko je postao epicentar izbijanja nepoznate bolesti. Sezonske gripa bi prije obično zahvaćale stariju populaciju, ali sada je to oboljenje počelo zahvaćati i mlađe.

Zdravstveni radnici u Meksiku su ostali zbunjeni novim virusom koji je objedinjavao elemente svinjske, ptičje i ljudske gripe.

Prehlada je na početku nazvana svinjskom gripom, mada su je kasnije zdravstveni stručnjaci počeli ispravno zvati virusom H1N1.

Pošto je Meksiko poznata turistička destinacija, virus se jako brzo proširio na Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju.

Doktorica Margaret Chan je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije. Ona je započela s dnevnim informiranjem o širenju virusa. a 11. lipnja, proglasila je pandemiju u ime Svjetske zdravstvene organizacije. Nastojeći umiriti javnost doktorica Chan je izjavila:

"Pažljivo pratimo širenje virusa. Nikada nijedna pandemija nije uočena tako brzo i bila nadgledana pažljivije."

Nakon proglašenja pandemije, Svjetska zdravstvena organizacija je dala odobrenje proizvođačima lijekova za testiranje mogućih vakcina, a testiranje na ljudima je započelo već nakon mjesec dana.

Prve doze vakcina su dostavljene već u listopadu, za zdravstvene radnike, trudnice, mlade i one sa zdravstvenim problemima.

Do kraja prosinca, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da se broj mrtvih od svinjske gripe povećao na 10,000. Najveću stopu smrtnosti imala je Amerika.

Objavljeno je da su manje zemlje prestale brojati one s blažim simptomima ove bolesti.

Širenje virusa se počelo smanjivati do kraja godine u Europi i Americi. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi se mogao očekivati novi val virusa početkom sljedeće godine.

U 2009. u Sjedinjenim Državama se digla nova kontroverza, i to oko raka dojke i prevencije. Na panelu stručnjaka za rak dojke, koji je organizirala vlada, date su nove preporuke oko mamogramskih pregleda što je izazvalo veliku pomutnju.

Ženama se desetljećima kao oblik prevencije preporučivao godišnji mamogramski pregled nakon 40-e godine.

Međutim, Američka služba za prevenciju je izašla sa novim preporukama. Preporučili su mamogramske preglede tek iza 50-e godine, ali i tada ne svake godine nego svake druge.

Do kraja studenog mnogi liječnici i žene nisu bili zadovoljni novim savjetima.

Doktori kao što je Sharon Rosenbaum Smith iz bolnice St. Luke Roosevelt u New Yorku, su savjetovali pacijente da ignoriraju nove smjernice.

Zbog zbunjenosti koja je nastala, reagirala je i ministrica zdravstva Kathleen Sebelius, koja je savjetovala pacijente da ostanu mirni i porazgovaraju sa svojim liječnicima i razmotre svoju zdravstvenu situaciju na temelju obiteljske prošlosti.

Kako se 2009. bližio kraj, samoubojstva u američkoj vojsci su dostigla rekordan broj.

Službenici američke vojske su predvidjeli viši broj nego u 2008. godini, nakon čega su vojni dužnosnici proveli istragu o mogućim razlozima.

Načelnik stožera, general Peter Chiarelli je izjavio kako bi vojska trebala raditi na tome da vojnici dobivaju bolju psihološku pomoć.

"Potpuno je neprihvatljivo da ljudi pate u tišini, jer se boje da će ih nadređeni ismijavati ili da će im to utjecati na karijeru. ", izjavio je general Chiarelli.

U 2009. bilo je i dobrih vijesti. Ujedinjeni narodi su u svom izvještaju objavili da je postotak smrtnosti među djecom mlađom od pet godina opao u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju stoji da je ovo prva godina u kojoj je broj umrle djece pao ispod devet milijuna.

Kao razlog tome se navodi šira upotreba mreža protiv insekata za prevenciju malarije, programi za dojenje, unaprijeđeno liječenje dijareje i upale pluća.

XS
SM
MD
LG