Linkovi

Božić na budistički način.


Kao i mnogi drugi u Americi u ovo doba godine, Wilson Hurley je u svojoj kući postavio božičnu jelku. Njegova jelka, medjutim, postavljena je uz sliku koja predstavlja Budu. Ulazna vrata njegove kuće krasi božični vijenac, ali budističke molitvene zastave su oduvijek u njegovom dvorištu.

- Tradicija je da se na kući vješaju zastave sa molitvom i dobrim namjerama koje onda vjetar dalje nosi do svih drugih bića.

Hurley je odrastao u tradicionalnoj hrišćanskoj porodici, ali je kad je odrastao za svoju vjeru izabrao Tibetanski Budizam.

- Tačno je da ovo nećete vidjeti u većini američkih domaćinstava, kaže Hurley koji je budista već duže od 30 godina.

Nedavno je vodio časove meditacije, kako bi pomogao širenje budističkih ideja i prakse. On vjeruje da budisti mogu slaviti Božić kao i svako drugi.

- Po mom uvjerenju, istinsko slavljenje Božića je da se udje dublje u ljudsko srce, da se iskorijeni samosažaljenje i sebičnost i ljutnja i mržnja i netolerancija i da se to srce napuni ljubavlju i saosjećanjem.

Istraživanje radjeno prije nekoliko godina pokazalo je da je budizam postao 4. najraširenija religija u Sjedinjenim Državama, sa oko milion i po sljedbenika.

Oko 20 procenata američkih budista čine bijelci. Većina ostalih su useljenici iz Azije. U Aye Than je doselio ovamo iz Burme, prije gotovo 30 godina. Posvećeni je budista, ali slavi i Božić, odnosno barem neke dijelove običaja i rituala.

- Mi proslavljamo Božić. Ne tako da idemo u crkvu, ali slavimo. Okupljamo prijatelje i rodjake da budemo zajedno i darujemo poklone djeci, kaže on

Više od 80 procenata burmanskih useljenika u Ameriku su budisti. Ima medju njima i značajan broj hrišćana. Than smatra da ima mnogo sličnosti izmedju Budinih i Isusovih sljedbenika. On sam, kako kaže, saglasan je sa ogromnom većinom hrišćanske doktrine.

- Slažem se na najvećim dijelom tog učenja, sa oko 75 do 80 procenata. Jedina razlika je u tome da mi vjerujemo u uzrok i posljedicu, i da se ništa ne dešava samo po sebi. Obi vjeruju da bog kreira sve. Mi vjerujemo da niko ne može ništa uraditi umjesto nas. Mi sami smo ti koji sebi čine dobro i zlo, kaže Than.


U ovom hramu, u okolini Washingtona, većina vjernika je iz Burme, ili su porodično vezani za Burmance. Aree Manosuthikit je sa Tajlanda i radi na doktorskoj tezi iz lingvistike. Njen je suprug Burmanac, a oboje su Budisti.

Pored ovog hrama kojeg posjećuje s mužem, ona ide i u lokalni tajlandski hram. Tu nas je dočekao Pramaha Andrew Puton, tajlandski monah. Monasi veoma pozitivno gledaju na Božić, kaže on.

- U ovoj zemlji je to praznik. Ako ste budista, vi možete doći u hram tog dana i moliti na taj dan. Dobro je da ima praznika, kaže ovaj monah.

Svi ovi useljenici sebe smatraju dijelom američkog društva i, kako kažu, žele da se integrišu glavne kulturne tokove u Americi. Medju njima nisu rijetki ni medjurasni i medjureligijski brakovi.

- Kao budisti, mi nastojimo da budemo otvorenog duha. Nama je svejedno jeste li vi budista, musliman ili hrišćanin. Ako su nečiji supružnici hrišćani, a ovo je za hrišćane značajan dan, i oni treba da slave zajedno s njima, kaže Phra Ruangrit, tajlandski monah.

I premda budisti neće upražnjavati sve božićne tradicije, oni vjeruju da se hrišćanima mogu pridružiti u nadi za mir i sreću u svijetu, na Božić, a i tokom cijele godine.

XS
SM
MD
LG