Linkovi

Za bolji život: Uzvratiti udarac nije riješenje


Izraelsko-palestinskom sukobu se još uvijek ne vidi kraj. Nekoliko generacija Palestinaca je odrastalo pod okupacijom i nasiljem, što je u njima budilo osjećaj bespomoćnosti i ljutnje. Iz tih negativnih emocija, neki od njih su se pridružili terorističkim grupama. Međutim, nekolicina usprkos svim nedaćama ostaju vjerni miru i dobru. U našoj rubrici Za bolji svijet prikazujemo Sawsan Samaru, djevojku sa Zapadne obale koja se ustala protiv nasilja i ljutnje. Samara želi pokazati mladim Palesticima kako ostaviti iza sebe negativne emocije i pokušati živjeti u miru.

"Kada vas neko ošamari, najlakše je vratiti šamar. To je prirodna reakcija, prvo što vam padne na pamet.", kaže Samara.

Sawson Samara, kao i milijuni Palestinaca živi s velikom boli zbog beskrajnog konflikta i okupacije Izraelaca. Iako je bol razdire, ona odbija ljutnju.

"U svakidašnjem životu mnogo je teže, ali i učinkovitije pregovaranje.", kaže ona.

Ovakav stav je izazvaomnogo kritika od strane njenih sunarodnjaka koji žele kraj izraelske okupacije.

Sawson radi za organizaciju Seeds of peace, ili Sjeme mira. Sjedište organizacije je u Sjedinjenim Državama, a cilj je promoviranje dijaloga i razumijevanja među izraelskim i palestinskim tinejdžerima.

Sawson je posjetila Suleimana Assada, šesnaestogodišnjeg sina farmera iz gradića Nablus na Zapadnoj obali.

Suleiman je živio u mržnji cijeli svoj život. Ispričao je kako su Izraelci iz susjednog izraelskog naselja oduzimali njihovu zemlju. Rekao je kako ga je izraelski vojnik maltretirao i uznemiravao , dok je jednom obrađivao svoju zemlju.

"Pošto ne govorim hebrejski, pitao sam ga da priča na arapskom, jer ga nisam razumio. On je zatim uperio pušku u mene i grubo me gurnuo prema svom džipu.. "

Priče ljutnje i mržnje dio su svakodnevice Nablusa. Po gradu izvješeni posteri veličaju vojnike koji ubijaju Izraelce.

Neki Palestnici čak bacaju kamenje na Izraelce kako bi pokazali svoju ogorčenost.

Sawsan Samara je Suleimanu pokazala drugačiji put.

Ona radi s Palesticima kako bi ih izliječila od njutnje, i vodi Palestince koji istinski žele mir u inozemstvo, i tako pomaže mirovni proces.

Zahvaljujući Sawsan, Suleiman je putovao u Sjedinjene Države i u omladinskom kampu, po prvi put upoznao Palestince svojih godina.

"Tamo sam otišao i vratio se sa željom za mirom. Sad mir želim još snažnije, jer sam upoznao Palestince koji također žele isto što i ja.", kaže Suleiman.

Sawson kaže da je ponosna kada pokaže mladima kao što je Suleiman da postoje druge opcije osim rata. Ponosna je da im pokaže da te opcije osnažuju i daju nadu povrh svega.

Sawson Samara se nada boljim vremenima i kaže:

"Ako bacite kamen nazad na zlostavljača, on će otići samo privremeno. Vratit će se ponovno sljedeći dan, ili za sat, vratit će se sa cijelom vojskom nazad. Ovime što on radi može zaustaviti napadače zauvijek. Možda ne danas, sutra, ali sigurno za nekoliko godina, ili ako bogda za njegovog života."

XS
SM
MD
LG