Linkovi

Evropska unija: Novi "strujni" fond za Zapadni Balkan i TurskuU Briselu je danas potpisan ugovor između Evropske investicijske banke, Banke Evropske unije, Njemačke investicijske banke i partnera o formiranju novog fonda kojem će prvenstvena namjena biti promoviranje veće efikasnosti utroška električne energije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, kao i podrška projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Od danas fond raspolaže sa oko 95 miliona eura, a očekuje se da će, tokom narednih četriri-pet godina, ukupna veličina fonda biti oko 400 miliona eura, uz planirano privlačenje sredstava društvenih i privatnih investitora.

Ideja je snažnije podrržati ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine u regionu i finansijski pomoć javnim i privatnim firmama, pa i domaćinstvima, da počnu razmišljati u pravcu ulaganja u izvore energije koji ne zagađuju životnu sredinu, mogu se obnavljati, kao i u veću iskorištenost raspoložive energije...

U isto vrijeme, u Evropskoj komisiji, promišljajući takođe, na neki način, o iskorištenosti energije koja se u Evropi ovih dana neštedimice troši na ukrašavanje i osvjetljenje, upozoravaju da ukrasna svjetla, mahom sa oznakom "Made in China", imaju, sem velikog apetita za strujom, i visok procenat opasnosti od pregaranja i izazivanja požara. Evropljani su prije toga izvršili kontrolu ukrasne rasvjete koja se može kupiti u prodavnicama u Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Holandiji i Njemačkoj i došli do zabrinjavajućih podataka:

Ekspert Direkcije za zdravlje i zaštitu potrošača Evropske komisije Robert Nuij kaže:

"Sudjelovali smo u akciji u pet država i ispitali skoro 200 proizvoda. Ono što smo ustanovili je da je skoro 30 posto ovih proizvoda nesigurno za upotrebu. Ključni problem je opasnost od elektro-šoka i požara".

Možda niste znali, ali kod svjetlećih ukrasa utikač mora barem metar i po biti udaljen od prve lampice. Neki proizvodi te vrste nisu prošli test u laboratoriji u briselskom predgrađu Vilvorde. Svjesni da sa skorim praznicima raste i opasnost, Evropljani, zapravo evropska komesarka za zaštitu potrošača Meglena Kuneva poručuje:

"Moja poruka je da mi sa svoje strane činimo sve kako bi smo tržište držali sigurnim. Ali to ne možemo bez potrošača…. Zato, molim vas, budite na oprezu, budite veoma aktivni i oprezni. To je jedini način da ukrasna svijetla gore tokom praznika bez opasnosti od nesreće..."

A gospodin Nuij dodaje:

"Šta potrošači mogu uraditi? Mogu kupovati od provjerenih proizvođača, u trgovinama sa reputacijom, kako bi bili sigurni da će ukrasna svjetla bezbjedno raditi i kada nisu kod kuće, kada spavaju, a ako i nađu neku grešku na njima, da će problem moći riješiti kod prodavca."XS
SM
MD
LG