Linkovi

Ekonomisti predvidjaju da će 2010 biti bolja od 2009 godine


Ekonomisti predvidjaju da će na globalnom financijskom planu 2010 godina biti bolja od 2009. Ali, oni upozoravaju da će ekonomski oporavak i dalje biti nesiguran i da ga neće predvoditi najrazvijenije industrijske zemlje svijeta.


2009-ta je počela sa sve slabijom ekonomijom paralizovanom svjetskom kreditnom krizom, propadanjem banaka i panikom investitora od Wall Streeta do Tokija.Ključnim industrijama i tržištu kredita trebala je jaka infuzija gotovine, a centralne banke su se mučile da je pribave.

Nekoliko dana prije nego će postati predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama je upozorio na predstojeći ekonomski rizik: "Za kratko vrijeme, loša situacija bi mogla postati dramatično gora."

Očekuje se da će globalna ekonomija pokazati blagi pad na isteku 2009, nakon porasta od 5 procenata u 2007, i 3 procenta u 2008. Nezaposlenost je dostigla 10 procenata u Sjedinjenim Državama, devet procenata u Evropi i Brazilu i blizu 6 procenata u Japanu.

Ali američki ministar finansija Timothy Geithner kaže da je krenulo na bolje: "Američka i svjetska ekonomija sada ponovo rastu, kompanije ponovo počinju investirati, kupci sada troše, povjerenje poslovnih firmi i kupaca je poboljšano, globalna trgovina se širi ohrabrujućom brzinom."

Analitičari upozoravaju da opasnost i dalje ostaje i da su potrebne financijske reforme.

Ekonomista Mark Zandi:"Političari su dosta dobrog uradili na stabilizovanju financijskog sistema, ali ništa ključno nisu izmjenili i sve dok to ne urade ostaje visok rizik od nove financijske panike."

Kreatori politike, takodjer, moraju odlučiti kada će obustavit, bez presedana, veliku podršku vlade, koja bi mogla voditi u inflaciju.

Evo šta kaže zamjenik ruskog premijera Igor Shuvalov:"Mislim da će naredna godina biti više o tome kako živjeti nakon krize. Šta raditi, kakvu izlaznu politiku voditi, da li da svi nastavimo sa fiskalnim podsticajima, ili da to prestanemo i pod kakvim uvjetima."

Globalni pad ekonomije posebno teško je pogodio industrijski najrazvijenije zemlje svijeta, ali je omogućio rastućim ekonomskim silama kao što su Kina i Indija da pokažu svoj sjaj, kaže predsjednik svjetske banke, Robert Zoellick: "Indija je sada rastuća ekonomska sila koja se odlično nosila sa nedavnom ekonomskom krizom. Ona je doprinjela ekonomskoj stabilnosti u svijetu i mogla bi vremenom postati stub globalnog ekonomskog rasta."

U drugim zemljama u razvoju, kao što je Kenija, iz Svjetske banke kažu, trebaju preusmjeriti pažnju na dugoročne probleme.

Obiageli Ezekwesili je u Svjetskoj banci podpredsjednica za Afriku:"U smislu konkurentnosti u novom globalnom okruženju, Kenija će prije svega morati da se prihvati rješavanja ključne prepreke u njenom razvoju, a to je korupcija."

Za razliku od ekonomskih oporavaka u prošlosti, ovaj put se ne očekuje da će Sjedinjene Države pokretati globalni ekonomski rast, kaže predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick:"U svakoj dosadašnjoj ekonomskoj krizi, američki kupci su pokretali ekonomski rast. Njihova potrošnja je vodila ka većoj proizvodnji i novim investicijama. Većina ekonomista očkuju da to ovaj put neće biti slučaj."

Umjesto da to, kao do sada, predvode industrijski razvijene zemlje, globalni ekonomski rast će vjerovatno biti podstican ubrzanom ekspanzijom zemalja kao što su Kina i Indija uz znatan doprinos manjih zemlja u razvoju.

XS
SM
MD
LG