Linkovi

I dalje traje borba moćnih kartela droge na američko-meksičkoj granici


Dok se 2009 godina bliži kraju, nasilje povezano sa trgovinom drogama i dalje traje duž američke granice sa Meksikom i u drugim dijelovima u kojima se moćni karteli droge bore za teritoriju i milijarde dolara profita.

El Paso u Teksasu se smatra drugim najsigurnijim velikim gradom u Sjedinjenim Državama, iako se on nalazi sa druge strane granice jednog od najopasnijih gradova u svijetu, Juareza u Meksiku. U posljednje dvije godine u Juarezu je ubijeno oko 4 hiljade ljudi, usprkos značajnom prisusutvu meksičkih oružanih snaga i federalne policije. Neki stoga optužuju snage sigurnosti da surađuju sa kriminalcima, što dovodi u pitanje sposobnosti meksičkog predsjednika Felipe Calderona da bude pobjednik u ovom ratu. Fred Burton je analitičar u Stratforu, kompaniji za globalne obavještajne poslove sa sjedištem u Austinu, u Teksasu.

To predstavlja ogroman izazov i zato se Calderon bori na više frontova. Ne zaboravimo da on ima ogroman problem sa korupcijom, i da ponekad ne zna ni kome može vjerovati u svojim vlastitim redovima, kaže gospodin Burton.

Neki politički analitičari Meksiko smatraju neuspjelom državom. Ali antropolog Howard Campbell kaže da takve ocjene nisu od pomoći.

Ima nekoliko problema sa ovim gledanjem. Jedan od njih je da je u Meksiku na neki način vlada odjednom postala užasno korumpirana zbog kartela, kao da korupcije nije bilo u prošlosti. Ovdje se možda radi o većem obimu i nivou korupcije zbog kartela droge, ali je korupcija nažalost već dugo sastavni dio meksičkog političkog sistema, kaže Howard Campbell.

On dodaje da je u interesu Sjedinjenih država i Meksika da spriječe kriminalne bande da preuzmu kontrolu nad Juarezom ili bilo kojim drugim dijelom Meksika.

Mi imamo ozbiljne prijetnje javnoj sigurnosti, ogromne probleme sa kriminalnom, nasilje i korupciju, ali svi se oni mogu smanjiti ukoliko Sjedinjene države i Meksiko zajednički budu radili, identificirali najozbiljnije probleme i nastojali da se bore sa njima na veoma fokusiran način.

Vlada Sjedinjenih država Meksiku pruža materijalnu pomoć i sa meksičkim vlastima koordinira borbu protiv kartela. Gary Hale je šef obavještajnog odjela u vladinom uredu za borbu protiv droge u Houstonu. Govoreći nedavno na univerzitetu Rice on je rekao da je jedan znak napretka to što karteli sada traže druge izvore zarade, pri čemu droga sačinjava samo oko 20% njihovog ukupnog profita.

To znači da mi umanjujemo njihove mogućnosti da zarađuju puno novca putem trgovine drogom. Oni se sada služe drugim kriminalnim aktivnostima kako bi zaradili, kaže Gary Hale.

Proširenje kriminalnih organizacija u druga područja naravno nije dobra vijest za meksičke građane koji su uhvaćeni usred ove vrste rata. Oni se samo mogu nadati da će se nasilje na neki način uskoro smiriti.

XS
SM
MD
LG