Linkovi

Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama u Copenhagenu:  Hoće li razlike u stavovima biti prevladane?


Predstavnici više zemalja u razvoju doveli su u pitanje razgovore i pregovore koji se vode na Međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Kopenhagenu.

Riječ je zapravo o nekima od najsiromašnijih zemalja koje su danas napustile pregovore, nezadovoljnih podrškom sporazumu o ograničavanju ispuštanja štenih plinova, ključnom dokumentu Konferencije. Nerazvijene zemlje, uključujući mnoge sa afričkog kontinenta, predalažu da bude produžena važnost Protokola iz Kyota, jedinog sporazuma koji obavezuje industrijski razvijene države da smanje emisiju tih plinova. Takav stav ne podržavaju bogate zemlje, ukazujući, pored ostalog, da u Protokol iz Kyota nisu uključene Sjedinjene Američke Države, Kina i neke druge zemlje u razvoju, veliki zagađivači zemljine atmosfere.

Australijski premijer Kevin Rudd izjavo je danas da postoji mogućnost da samit u Kopenhagenu ne bude okončan uspješno, dok je britanski ministar za okolinu ED Miliband istakao da skup do sada ne teče u tonu kakav je potreban da bi se postigao dogovor. U intervjuu za Financial Times zamjenik ministra vanjskih poslova Kine He Yafei optužio je bogate zemlje da namjeravaju optužiti Peking za neupjeh pregovora. On je takođe rekao da razvijene zemlje imaju legalnu obavezu pomoći zemljama u razvoju u finansiranju potrebnih promjena, dodajući da Kina ne očekuje da će dobiti bilo kakvu finansijsku pomoć.

Predstavnici zemalja u razvoju zaprijetili su da se neće vratiti pregovorima dok ne budu usaglašeni stavovi.

Inače, predsjednici i premijeri brojnih država trebalo bi da tokom ovog tjedana stignu u Kopenhagen i učestvuju u ključnom, završnom dijelu rada Konferencije.

XS
SM
MD
LG