Linkovi

Alternativni izvori energije: Još dugo dodatni izvor energije, a ne alternativa


Kako se u Kopenhagenu odvija Konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, tako alternativni izvori energije koji proizvode jako malo ili pak nimalo stakleničkih plinova dobivaju sve više pažnje.

Većina ljudi u energetskoj industriji nefosilne izvore energije smatra dodatnim izvorima, a ne alternativnima.

To mišljenje je rasprostranjeno jer iako se ta industrija brzo razvija, na ovaj način dobivena energija može pokriti samo 1% zahtjeva.

Richard Jones je zamjenik izvršnog direktora Međunarodne energetske agencije. On je nedavno govorio na Institutu Baker na Sveučilištu u Houstonu, gdje je tvrdio da moderne tehnologije obnovljive energije, iako su u razvoju, čak i do 2030. godine neće moći pokriti više od 2% energetskih potreba.

U Austinu, glavnom gradu Texasa, obnovljive energije imaju veliki utjecaj. Brzo-rastući grad dobiva oko desetinu energije od vjetrenjača sa zapada te savezne države.

Roger Duncan je direktor elektrane Austin Energy. On kaže da Austin potrebe za energijom pokriva 10-12% iz izvora obnovljive energije, a ostatak energijom dobivenom od uglja, plina i nuklearnih elektrana. Plan im je do 2020. opskrbljivati 30% potreba energijom dobivenom iz obnovljivih izvora.Stoga, najjači generatori će još dugo ovisiti o fosilnim gorivima, ali kako Duncan predviđa promjena dolazi.

"Fosilna goriva su jeftina, međutim cijena raste, i očekuje se da će rasti u budućnosti zbog negativnog utjecaja na okoliš. S druge strane, obnovljiva energija je trenutno na cijeni, ali se očekuje da će one za nekoliko godina do desetljeća znatno opasti ", rekao je on.

Novčane naknade američke vlade pokrivaju ukupnu cijenu svih energetskih izvora, međutim gledajući na samu proizvodnju energije, naknade su mnogo veće za obnovljive izvore, koji su znatno skuplji od fosilnih.

Ekonomista Energetskog instituta Baker, Ken Medlock, kaže da moramo shvatiti da razvoj alternativne energije nije besplatan i da dosta košta vladu, i da se ne treba ulaziti prenaglo u ove promjene, jer će više koštati građane.

Medlock kaže da razvoj tehnologije za proizvodnju obnovljive energije ima smisla s obzirom na fosilna goriva neće trajati vječno, no on smatra da bi vlada trebala promijeniti pristup.

No on smatra da bi se trebalo više ulagati u osnovno istraživanje i razvoj tehnologije, a manje u primjenu još uvijek neusavršene tehnologije, te da bismo tako na duge staze bili mnogo uspješniji."

Kako gospodin Medlock predviđa, Amerika će se u sljedećim desetljećima više oslanjati na zapostavljeni prirodni plin, koji sagorijeva 50% čišće nego ugalj. Taj period bi se mogao skratiti jedino napretkom tehnologije za proizvodnju solarne energije. On vjeruje da kada dođe trenutak da postane komercijalno konkurentna, birat će se između solarne i fosilne energije, u čemu će solarna definitivno dobiti.

Medlock i drugi stručnjaci kažu da postoji još jedna velika alternativa za oboje, fosilna goriva i obnovljivu energiju, a to je očuvanje energije pomoću djelotvornijih vozila, bolja izgradnja domova i uredskih zgrada i boljim nadgledanjem upotrebe energije.

XS
SM
MD
LG