Linkovi

Maroko: Plodna farma na ivici pustinje


Obodi pustinjskog prostranstva Sahare nimalo ne izgledaju kao mjesta na kojima bi mogle postojati farme. Da i u tom slučaju postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo, pokazuju i dokazuju seljaci sela Hart Chaou, koje se nalazi oko 300 kilometara jugoistočno od Maraakesha.

Sada plodna dolina na ivici Sahare, prije tri godine izgledala je sasvim drugačije . Bilo je to besplodno tlo na kojem je, i pored napornog rada, teško šta uspijevalo. Seljani su do prije dvije, tri godine ovisili od milosti prirode.

"Čak i ako smo htjeli raditi na zemlji, zasijati nešto, nismo imali vode. Živjeli smo na rubu umiranja" - kaže Mohamed Ait Lamine, jedan od farmera.

I on i drugi suseljani su u godinama češtih suša napuštali porodice i tražili posla u gradovima udaljenim stotine kilometara.

"Tada... jedva da je bilo dovoljno hrane. Nije bilo kao sada" - kaže Brahim Baiach, takođe farmer iz Hart Chaoua.

Međunarodni donatori osigurali su novac za bušotine, marokanska vlade je poklonila zemlju i sada, nekada 30 vrlo siromašnih porodica iz tog sela imaju i više nego što im treba.

Mohamed Lamine kaže da je prošle godine prodao 400, 500 kilograma graška.

"Paradajz, lubenice, krompir, mrkva, repa, paprike ...." - nabraja Aldelmoughit Bahja ono što sada uspijeva na ivici saharske pustinje.

Zemlja, poklon vlade Maroka podijeljena je u parcele i data porodicama-bezzemljašima. Inostranim donacija kupljene su pumpe kojima se se voda crpi u rezervovare. Seljani se brinu da je ima dovoljno. Racionalnim navodnjavanjem količina potrebne vode je smanjena za polovinu.

"Decenijama smo radili na primitivan način, kao što su radili naši očevi i djedovi" - kaže Mohamed Lamine.

Sada farmeri sade usjeve bliže jedni drugima, voda teče uskim tranšejama, gnoje zemlju kompostom ili prirodnim gnojivom... upravo onako kako su im savjetovali poljoprivredni stručnjaci.

"Ovo sada je neuporedivo bolje, imamo pravu tehniku" - sa ponosom kaže Saddik Abdelouahed.

I u drugim regionima pokušaće se na sličan način. Da neće biti lako upozorava Lachen Khallouki, predsjednik Udruženja za razvoj Hart Chaoua:

"Naš model može biti kopiran, ali osnosvno je imati zemlju. Bez zemlje ne može se ništa. Potrebno je imati i novac za početne radove."

Nakon toga seljani, farmeri su ti koji će pustinjsko tlo učiniti i održavati plodnim. Onako kao u selu Hart Chaou.

XS
SM
MD
LG