Linkovi

Predsjedniku Obami uručena Nobelova nagrada za mir


Američki predsjednik Barack Obama je današnjom ceremonijom u Oslu, ušao u red dobitnika Nobelove nagrade za mir, prestižnog priznanja koje se dodjeljuje odabranima.

Gospodin Obama je rekao da su njegova postignuća veoma mala u odnosu na prethodne dobitnike Nobelovih nagrada, kao što su Martin Luther King Jr. i Nelson Mandela, ali je isto tako podsjetio svijet na to da je rat ponekad nužan, i moralno opravdan.

Obraćajući se zvaničnicima okupljenim u vijećnici u Oslu, on je rekao da je svjestan kontroverze koja okružuje izbor kojeg je napravio Nobelov komitet.

To je djelimično kontroverzno jer sam ja na početku, a ne na kraju svojih napora na svjetskoj sceni - rekao je predsjednik Obama.Nenasilni pokret nije mogao zaustaviti Hitlerovu vojsku. Pregovori ne mogu ubijediti lidere al-Qaide da polože oružje. Reći da je sila nekada potrebna nije poziv na cinizam. To je priznanje istorije, nedostataka čovjeka i ograničenja razuma - takođe je istakao Barack Obama.

Prije samo nekoliko dana, on je naredio slanje dodatnih 30 hiljada američkih vojnika u Afganistan. Svjestan da oba događaja dolaze u istom trenutku, on je govorio o pravednom ratu i održivom miru.

Moramo početi priznavajući tešku istinu da nećemo iskorjeniti ratove u našem životnom vijeku. Biće trenutaka kada će zemlje, pojedinačno ili zajedno, shvatiti da je upotreba sile ne samo neophodna, već i moralno opravdana.

Predsjednik Obama je rekao da mir mora biti više od nepostojanja oružanog sukoba i uključivati podršku za jake institucije, ljudska prava i slobodu. I još jednu stvar, kako je naglasio:

Ne vjerujem da ćemo imati volju, odlučnost i moć da dovršimo ovaj posao, osim ako ne nastavimo produbljivati naše moralne vrijednosti, i insistirati na tome da postoji nešto veće od svih nas, a što svi dijelimo.

Nobelov komitet je, objavljujući svoj izbor za Nobelovu nagradu za mir 2009, naveo nastojanja predsejdnika Obame ka jačanju međunarodne diplomacije i suradnje. Komitet je naveo da je Barack Obama privukao pažnju svijeta sa svojom porukom nade, i pružanjem američke ruke prijateljstva.

Istraživanja javnog mijenja u Sjedinjenim državama međutim pokazuju da mnogi Amerikanci smatraju da mu je nagrada dodjeljena isuviše rano. A pred Nobelovim institutom, grupa Norvežana je navela isto. Oni su nosili žutu parolu na kojoj je pisalo: Obama, dobio si je, sada je zaradi.

XS
SM
MD
LG