Linkovi

NATO i BiH: Pričekati još malo


Ministri vanjskih poslova zemalja, članica NATO saveza su bez mnogo diskusije prihvatili zahtjev Crne Gore da se pridruži Akcionom planu, BiH je dobila uslovan prolaz, a što se tiče Srbije, ministri su pozdravili osnaženu saradnju sa Alijansom naglašavajući da NATO ostaje otvoren za najširi dijalog sa Beogradom. Prepoznat je i napredak u saradnji sa Haškim sudom, koji bi, nadaju se ministri, trebao voditi i hapšenju preostalih optuženika za ratne zločine.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen tim povodom istakao:

"Čestitam Crnog Gori na njihovom uspjehu. Rezultat je to ozbiljnog posla i predanih napora na daljim reformama. Poziv da se priodruže MAP-u biće važan korak u postizanju konačnog cilja… punog članstva u NATO savezu. Saveznici su jedinstveni u stavu da BiH mora, da hoće i može+ naći svoje mjesto u NATO. Nije pitanje da li, već kada. Prepoznali smo da postoji politički konsenzus bosanskoherecgovačkih političkih stranaka o tome da se zemlja pridruži NATO-u i prepoznajemo ono što je do sada učinjeno na polju odbrane. Činjenica je da su tri nekada zaraćene vojne strane sada jedna zaista jeste dostignuće. Ali istina je i da BiH mora još mnogo raditi. Zato smo odlučili da se ona pridruži MAP-u kada dostigne neophodan progres u reformama, a mi ćemo to aktivno promatrati. Ne smije biti dvojbe u BiH- želimo vas vidjeti u Akcionom programu, u NATO-u i radićemo predano podržavajući vaš rad, kako bi se ti planovi što prije ostvarili. Želim zato poručiti stanovnicima i političarima u BiH - današnjom odlukom smo vam ukazali povjerenje i od vas sada očekujemo da ćete graditi funkcionalno, ujedinjeno i demokratsko društvo i da ćete osloboditi sve svoje potencijala u korist svih stanovnika BiH."

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nije nimalo razočaran tim svojevrsnim odlaganjem. U kraćoj izjavi za Glas Amerike istakao je, između ostalog:

"NATO je, praktično već odlučio da će BiH, uz određene programske i reforme u oblasti odbrane načiniti korak napred."

Na pitanje kako gleda na odluku svojih kolega, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ne tako davno i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, je rekao da se nada da će takva odluka podstaći političke lideri u BiH da se pokrenu sa mrtve tačke i dodao:

"Ja sam se zalagao da se istakne da nema nikakvih problema što se tiče NATO-a, ali da je potrebno, kako se kaže da je tango potrebno dvoje, da od političkih lidera dobijemo jedan pozitivan signal. Niko ne može da krivi međunarodnu zajednicu, Alijansu…. Ona je i danas demonstrirala postojanje dobre volje."

XS
SM
MD
LG