Linkovi

Predsjednik SAD odlučio: Do ljeta naredne godine u Afganistanu će biti raspoređeno još 30.000 vojnika


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama odlučio je u Afganistan uputiti još 30.000 vojnika. Dodatne snage biće raspoređene do ljeta naredne godine. Transfer američkih snaga iz Afganistana , ovisno od razvoja stanja na terenu mogao bi početi u julu 2011. godine.

To bi u najkraćem bio rezime sinoćnjeg obraćanja naciji iz vojne akdemije West Point u kojem je američki predsjednik i vrhovni vojni zapovjednik izložio svoju viziju za uspješno okončanje rata u Afganistanu.

Na početku svoga govora o nekoliko mjeseci očekivanoj odluci i analitično promišljanoj strategiji, gospodin Obama je podsjetio na 11. septembar 2001. godine, na otmicu 4 aviona kojima su 12 pripadnika al-Qaide, uz ogromnu materijalnu štetu, usmrtili skoro 3.000 nevinih osoba. Amerikanci nisu tražili rat, ali uz saglasnost Kongresa o korištenju sile protiv al-Qaide, uz spremnost članica NATO saveza da stanu uz napadnutu zemlju-članicu, uz saglasnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i tek pošto je tabibanski vladajući režim odbio izručiti Osamu bin Ladena, vođu al-Qaide, Sjedinjene Države su, posebno je naglasio gospodin Obama, odlučile poslati vojne snage u Afganistan.

Od tada do danas, uz značajan napredak u ostvarivanju nekih krupnih i značajnih ciljeva, Afganistan ostaje veliki izazov:

„Afganistan nije izgubljen. Nekoliko posljednih godina jesu godine pogoršanja stanja, ali nema neposredne opasnosti da bi vlada mogla biti nasilno zbačena. Talibani jesu dobili na snazi. Al-Qaida nije izrasla u silu kakva je bila prije 11. septembra, ali jeste ojačala uporišta duž granice" – rekao je gospodin Obama i naglasio da, u najkraćem, sadašnji status quo nije održiv.

Nakon icrpne analize stanja u Afganistanu, predsjednik Obama je uvjeren da je, kako je rekao, vitalni nacionalni interes Sjedinjenih Država u tu zemlju uputi dodatnih 30.000 vojnika.

„Nakon 18 mjeseci naše trupe će se početi vraćati kući. Te snage su nam sada potrebne da preuzmeno inicijativu u Afganistanu, istovremeno gradeći afganistanske kapacitete takve da će omogućiti odgovorno izmještanje naših snaga iz Afganistana" – takođe je rekao gospodin Obama u prvom dijelu svog govora o novoj američkoj strategiji u toj zemlji.

Podsjećajući da je terorizam zlo koje ne štedi nikoga –al-Qaidina sigurna skrovišta bila su izvor napada u Londonu, Amanu, Baliju, ugroženi su obični i nevini žitelji Afganistan i Pakistana i vlade obje zemlje – američki predsjednik je rekao da je za cijeli svijet sada ulog još veći.

Sa nuklearno naoružanim Pakistanom, a al-Qaida i drugi ekstremisti teže da se domognu tog naoružanja „mi imamo svaki razlog da vjerujemo da će ga i upotrijebiti.... Konačni cilj, i naš i naših saveznika i prijatelja ostaje isti.... uništiti, poraziti al-Qaidu i u Afganistanu i u Pakistanu."

Kao osnovne elemente nove strategije gospodin Obama je istakao:

„Vojni napori da se stvore uslovi za tranziciju, zatim civilni, građanski angažman koji će ojačati pozitivna kretanja u Afganistanu i treće, efikasno partnerstvo sa Pakistanom."

Značajan dio vojne misije biće obuka i osposobljavanje afganistanskih snaga sigurnosti. Angažman u civilnom sektoru biće posebno usmjerena na razvoj poljoprivrede, unapređenje obrazovanja i razmah ekonomije. Djelotvorno partnerstvo sa Pakistanom nužno je zbog toga što je je većina talibanskih snaga sada u toj zemlji.

„Blisko ćemo surađivati sa našim partnerima, sa Ujedinjenim narodima, sa Afganistancima upravo na djelotvornoj civilnoj strategiji da bi vlada mogla iskoristiti prednosti poboljšanog sigurnosnog stanja. Ti napori moraju biti bazirani na ostvarenjima. Dani davanja bjanko čekova su odbrojani" – takođe je rekao gospodin Obama.

Govoreći o vremenskim okvirima američkog prisustva u Afganistanu predsjednik Obama je rekao da se ne slaže sa onima koji se protive određivanju rokova, da ne prihvata pristup postavljanja ciljeva koji su izvan domašaja, uz razumnu cijenu koštanja. Jasno je rekao da Afganistanci moraju preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost i da Sjedinjene Države nemaju interesa da beskonačno ratuju u Afganistanu i upozorio:

„Borba protiv ekstremizma i nasilja neće biti okončana brzo i dosezaće mnogo dalje od Afganistana i Pakistana. To će biti dugotrajan test naše slobodne zajednice, našeg predvodništva svijetom."

Obraćajući se naciji iz vojne akademije West Point, gospodin Obama nije propustio reći da će dodatni vojni angažman u Afganistanu koštati oko 30 milijardi dolara. I za tu vrstu napora, čak i u vrijeme ekonomske krize, Amerikanci moraju naći snage u vrijednostima na kojima se temelje Sjedinjene Države:

„Ne tražimo da dominiramo svijetom... ne težimo da okupiramo druge države... ne ciljamo na druge narode zato što je njihova vjera ili porijeklo različito od našeg. Ono za što smo se borili, za što se borimo i za što ćemo se nastaviti boriti je bolja budućnost naše djece i unuka. Vjerujemo da će njihov život biti bolji ako djeca i unuci drugih naroda budu mogla živjeti u slobodi i otvorenih mogućnosti" - naglasio je na kraju obraćanja naciji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, tokom kojeg je govorio o odluci o slanju dodatnih vojnih snaga u Afganistan i novoj američkoj strategiji u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG