Linkovi

Dubai: Hladan finansijski tuš sa vrelog pijeska


Danas, prvog radnog dana, nakon što je investiciona kompanija Dubai World, inače u državnom vlasništvu, zatražila od kreditora da prihvate odlaganje plaćanja 60 milijardi dospjelog duga za narednih 6 mjeseci, reakcije na berzama su umjerene. Berzanski indeksi na berzama u samom Dubaiu i na drugim berzama u Emiratima su u padu. Na to je uticala i izjava generalnog direktora finasijskog departmana u Dubaiu Abdulrahmana al-Saleha da vlada Emirata neće garantirati za dugove Dubai Worlda. On je takođe istakao da kreditori snose određenu odgovornost za stanje u kojem se našao konglomerat Dubai World, da su posuđivali novac na osnovu vlastitih procjena projekata koje je nudio Dubai World, a ne na osnovu garancija vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U najkraćem, ni naftom bogati Dubai nije mogao ostati netaknut svjetskom finansijskom krizom. Cijene nekretnina prošle godine pale su za oko 50 procenata, veliki broj ljudi, posebno radnika iz inostranstva, ostao je bez posla zbog otkazivanja brojnih projekata i konačno, u prošli četvrak, stigao je pomenuti zahtjev za šestomjesečnom odgodom izmirivanja duga. Što se tiče dešavanja na ključnim azijskim berzama, vrijednosti su danas u porastu nakon što je jučer Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila pomoć Dubaiu u plaćanju duga. Slično se dešava na evropskim i američkim berzama.

Kamel Wazne, ekonomski analitičar sa univerziteta American u Bejrutu, upozorava da je prekomjerno reagiranje u ovom trenutku kontra-produktivno:

"U sadašnjoj klimi finansijskih teškoća, Dubai čini ono što su činile i mnoge druge zemlje širom svijeta."

I ekonomski analitičari u Evropi procjenjuju da dalekosežnih i teških posljedica ne bi trebalo biti. Evropska tržišta su se već opravila i Oliver Roth, direktor jedne investicione komapije iz Frankfurta ističe:

"Koliko do sada znamo, banke čije su centrale u Dubaiu su najveći kreditori kompanije Dubai World i za sada ne vjerujemo da će biti trajnijeg negativnog efekta na evropske i američke banke."

Da ipak nije sve tako jednostavno pokazuju i među-valutne vrijednosti neposredno nakon saopštenja iz Dubaia. Vrijednost dolara u odnosu na japanski jen bila je pala je na najnižu tačku u posljednih 14 godina, što je automatski japanski izvoz u svijet učinilo skupljim. Japanski ministar finansija Hirohisa Fujii reagirao je najavom poduzimanja odgovarajućih koraka, a i dolar je u međuvremenu nešto ojačao.

Finansijski i ekonomski analitičari upozoravaju da bi bojazan da li će državna kompanija Dubai World, kao i zemlja u cjelini, biti u stanju uredno otplaćivati dugove ipak mogla izazvati lančanu reakciju širom svijeta i potaknuti banke i finansijske kompanije na dalje restrikcije pri odobravanju kredita, što bi usporilo svjetski ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG