Linkovi

SAD: Sudržanost u pogledu mirovnih pregovora  afganistanske vlade i predstavnika Talibana


Bijela kuća, odnosno administracija predsjednika Baracka Obame ne bi imala ništa protiv mogućih mirovnih pregovora između zaraćenih frakcija i afganistanske vlade. Da li će i to biti dio buduće strategije Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu trebalo bi da bude jasnije nakon što gospodin Obama odluči o tome šta i kako dalje u Afganistanu.

Sklonost mogućim mirovnim pregovorima afganistanske vlade i Talibana izražena je sudržano. Uslijedila je nakon nedeljne izjave glasnogovornika afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da bi gospodin Karzai mogao pozvati predstavnike Talibana i drugih militantnih grupa na zasjedanje Loya Jirge, odnosno Velikog vijeća, tradicionalnog savjetodavnog tijela koje okuplja uticajne Afganistance iz cijele zemlje, na kojem bi bilo razgovarano o miru i pomirenju.

Tokom konferencije na novinare nakon susreta sa bugarskom ministricom vanjskih poslova Rumianom Zhelevom, američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da Sjedinjene države podržavaju koncept uključivanja Talibana, ali i upozorila vlasti u Kabulu na oprez:

„Tražimo da svako ko bude uključen u te razgovore prihvati i poštuje potrebne standarde, da razgovori budu u funkciji unapređenja stabilnosti i mira u Afganistanu, a ne miniranja procesa postizanja mira."

Na drugoj konferenciji za novinare, takođe održanoj u Washingtonu, američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Hoolbroke istakao je da Sjedinjene Države nemaju direktnih kontakata sa Tlibanima, ali da podržavaju napore Saudijske Arabije na posredovanju u mirovnim kontaktima afganistanskih frakcija. Gospodin Hoolbroke pratio je gospođu Clinton prilikom prisustva prošlonedjeljnoj inauguraciji predsjednika Karzaia. Ovdje u Washingtonu izjavio je da američki uvjeti za kontakte sa onima koji podržavaju Talibane ostaju onakvi kakve je gospođa Clinton definirala u julu ove godine:

„Prvo je osuditi i odreći se al-Qaide. Treba pamtiti i nikada zaboraviti.... mi smo u Afganistanu zbog 11. septembra. Drugo je osuditi i odreći se nasilja, položiti oružje i živjeti mirno. Činjenica je da su to mnogi Talibani i učinili nakon 2002. godine."

Sinoćnji razgovor u Bijeloj kući, iza zatvorenih vrata, bio je deveto okupljanje najviših zvaničnika Obamine administracije tokom višesedmičnog analiziranja argumenata za i protiv slanja dodatnih američkih snaga u Afganistan. Zbog toga Republikanci, ali i neki drugi predsjednika Obamu kritikuju za sporost neodlučnost.

Gospodin Hoolbroke smatra pak, da bi pažnja posvećena toj odluci trebala biti pozdravljena, a ne kritizirana:

„To je najdublji, najteži, najodgovorniji proces koji sam vidio. I tokom tog procesa, svi mi koji učestvujemo mnogo smo saznali, naučili jedni od drugih. Mislim da je to način na koji bi trebalo donositi tako značajne odluke."

Predsjednik Obama je vrlo blizu konačnog definiranja buduće strategije u Afganistanu. Glasnogovornik Bijele kuće najavio je sinoć da bi predsjednik mogao svoju odluku o (ne)slanju dodatnih trupa saopštiti idućeg tjedna.

XS
SM
MD
LG