Linkovi

Evropska unija: Hoće li BiH do kraja novembra biti odobrena pomoć od 100 miliona eura?


Na osnovu prijedloga Evropske komisije, Evropski parlament će na zasjedanju u Strazburu raspravljati o financijskoj pomoći BiH. Riječ je o 100 miliona eura kredita, koji bi u dva obroka bio uplaćen BiH tokom naredne godine. Osnovna namjera Evropske komisije, koja stoji iza prijedloga dodjele te pomoći je, kako se navodi u prijedlogu, da podrži stabilizaciju zemlje i da se svježim novcem podrže finansijski balansi i, pored ostalog, finansiraju budžetske potrebe na kakve je ukazao Međunarodni monetarni fond.

U Briselu se vjeruje da bi evropski novac trebao pomoći vladine programe strukturnih reformi, kao i ublažiti posljedice globalne finansijske i ekonomske krize.

U analizi prijedloga, o kojem će evropski parlamentraci glasati kasnije ove sedmice, stoji, pored ostalog, da je globalna kriza u BiH postala posebno vidljiva početkom i tokom 2009. godine. U kombinaciji sa naslijeđima loše fiskalne politike, kriza nije ostavila druge mogućnosti bosanskohercegovačkim vlastima nego da pomoć potraže od Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojim je započela realizacija stand by aranžmana teškog 1,15 milijardi eura na period od tri godine.

Zbog čega se Evropljanima žuri da zaključe i svoj dio finansijskog paketa namijenjenog BiH?

Prije svega zbog potreba kakve ima zemlja koja je na putu kandidature, a potom i punopravnog evropskog članstva, te i zbog okolnosti u kojima se ovih dana nalazi Unija. Za koji dan, tačnije 1. Decembra, će na snagu stupiti Lisabonski sporazum i o sporazumu o finansijskoj pomoći BiH se mora odlušiti prije tog datuma. Ako ne, Evropska komisija će pod novim pravnim osnovama morati iznova da kreira sličan prijedlog.U tom dijelu parlamentarne diskusije zastunici se neće mnogo baviti političkom klimom u BiH.

To bi mogla biti tema diskusije po izvještaju Evropske komisije i Evropskog vijeća o strategiji proširenja Unije, koji se očekuje u srijedu. Taj dokumenat, nastao na osnovu izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana u reformskim i integracijskim procesima, neće imati mnogo ohrabrujućih riječi za BiH. Političke prilike su ozbiljne, karakretriše ih odsustvo političkog dogovora, a umjesto njega, na sceni je nacionalistička retorika koja ozbiljno zabrinjava Brisel i ostatak međunarodne zajednice. Na konsenzus o, barem, okviru bosanskohercegovačke budućnosti pozivaju i evropski parlamentarci koji aktivno zastupaju interese BiH, od ukidanja viza, do ubrzanja integracisjkog procesa.

XS
SM
MD
LG