Linkovi

Afrika: Žene u borbi za svoja ljudska prava


Aktivisti u Africi su započeli borbu protiv široko rasprostranjenog običaja obrezivanja žena. Aktivisti kažu da je obrezivanje kršenje ljudskih prava, kojim se uništava mogućnost žena da uživaju u spolnom odnosu, a koje također može biti fatalno i često voditi invaliditetu do kraja života.

U afričkoj zajednici izrasta novi pokret. Aktivisti žele da se ukine praksa obrezivanja žena, odnosno sakaćenje ženskih genitalija. U Africi se nastoji djelovati od sela do sela, kako bi se stanovnici obrazovali.

Ovom temom se bavi dokumentarni film "Africa Rising", autorice Paule Heredie iz grupe Jednakost sada, koja promovira ljudska prava za žene.

Film počinje pričom jedne djevojčice, koja opisuje način na koji je obrezivana:

"Kada sam imala 14 godina, otac me odlučio udati. Ja sam odbila, jer sam željela nastaviti obrazovanje. Istukli su me. Skinuli su s mene svu odjeću i tukli me golu. Plakala sam, ali nisam se imala kome obratiti za pomoć. Taj dan kad su me istukli, odveli su me u kuću moga muža."

Najmanje stotina milijuna afričkih žena i djevojčica prođu kroz obrezivanje, koje podrazumijeva potpuno otklanjanje ženskih genitalija. Nekada se preostalo meso zašije. Obrezivanje može izazvati strašno krvarenje i smrt, ili pak invalidet i bolove do kraja života. Njime se izazivaju i ozbiljni emocionalni problemi.

U Keniji, dvije sestre, Edna i Beatrice Kandie, su digle tužbu 2000. kako bi zaustavile svoje obrezivanje.

"To se prvi put dogodilo. Postale smo dio kenijske povijesti, nakon što smo tužili našeg oca, kako bi ga spriječili da nas vodi na obrezivanje. "- rekla je Beatrice Kandie.

Aktivisti drugih zemalja kao što je Somalija, brane svoju borbu činjenicom da se obrezivanje žena ne radi u većini islamskih zemalja i nije spominjano u Kuranu.

Kampanja uključuje i kontaktiranje osoba koje obrezuju, većinom žena, kako bi ih se pokušalo obrazovati o štetnosti obrezivanja, i kako bi im se pomoglo da na druge načine zarađuju novce.

Iako je Kenija 2001. proglasila nezakonitim obrezivanje djevojčica ispod 18 godina, ono se i dalje rutinski obavlja. Agnes Pareyio, članica plemena Maasai, obrazuje stanovnike sela o štetnosti obrezivanja, i osnovala je sklonište za djevojčice.

Ona je nedavno posjetila New York kako bi promovirala film.

Kada je počela raditi protiv tradicije sakaćenja ženskih genitalija, muž ju je napustio, i bila je isključena iz društva.

"Život mi je bio u opasnosti, jer sam pokušavala prekinuti šutnju o duboko ukorijenjenoj tradiciji. Ljudi vjeruju u tradiciju i nikada se nisu zapitali o štetnostima, nikada nisu ni razgovarali o tome. Zbog toga sam ja proglašena ludom, jer sam pričala o privatnim dijelovima ženskog tijela, što je tabu tema u Africi."

Gospođa Pareyo je svjesna da će proći desetljeća prije nego se iskorijeni obrezivanje žena.

"Sretna sam jer bar svi pričaju o tome otvoreno. Vjerujem u sebe, a žene u zajednici Masai jednog dana neće morati biti obrezivane. "

Osim u Keniji i Somaliji, pokret "Africa Rising" također djeluje i u Maliju, Burkini Faso i Tanzaniji.

XS
SM
MD
LG