Linkovi

Američki Indijanci: Pletenje korpi više od umjetnosti


Američki Indijanci, ili bolje rečeno, Indijanke pletu korpe stoljećima.

Današnje su uglavnom suveniri, a one nekadašnje, a arheolozi su otkrili kopre stare i više od hiljadu godina, služile su za smještanje hrane, brojnih drugih sitnica i prilikom sakralnih obreda.

Pripadnici plemena Tohono O'odham žive u Arizoni, u drugom po veličini indijanskom rezervatu u Sjedinjenim Državama. Korpe koje izdrađuju su zbog ljepote i kvaliteta na visokoj cijeni, od 100 pa i preko hiljadu dolara.

Jedna od najboljih pletilja korpi među Indijankama plemena Tohono O'odham je Rose Martin:

"Majka me je učila pravljenju korpi od moje desete godine, ona mi je dala taj dar."

Za svoje korpe Rose Martin je dobila brojne nagrade. Radi ih na isti način kao njeni preci, neke u tracionalnom stilu, a neke su njene originalne kreacije. Na jednoj korpi to je leptir, na drugoj nešto drugo i tako redom. Rose Martin kaže da je sve što pletilje rade za oko vrlo lijepo.

Doći do, za pletenje korpi, najboljeg rastinja sada je povelika teškoća. Rose Martin nešto od potrebnih trava nalazi u svome vrtu. Đavoljske kandže, kako Indijanci nazivaju jednu vrstu pustinjske trave, kao i drugih vrsta pustinjskih trava nekada je na području rezervata bilo jako mnogo. Sada veoma malo i Rose Martin mora obilaziti imanja i izvan rezervata da nađe i travu koju Indijanci nazivaju medvjeđa trava.

"Pitam vlasnike mogu li brati tu travu. Naravno, mi pokušavamo da uništimo taj korov - odgovaraju oni. Branjem te trave ja praktični čistim njihov vrt" - kaže Rose.

Pletenje korpi za Tohono O'odham Indijance je više od umjetnosti. Na području rezervata malo je posla tako da je izrada korpi način da pomognu sami sebi. Rose Martin prodaje korpe po 100 i više dolara, a za one velike bogato ukrašene može dobiti i više od hiljadu dolara. Zahvaljujući korpama othranila je desetoro djece. Plela je, kako kaže noću, i tako sticala novac za dječiju hranu i druge potrepštine.

Mnoge korpe Rose Martin mogu se kupiti u rezervatskom centru za kulturu. Clovia Martin, njena kćerka, inače zaposlena u tom centru radozvalim turistima će rado objasniti simboliku motiva "čovjek u lavirintu," motiva vrlo čestog na korpama Tohono O'odham Indijanaca:

"Tim motivom mi tumačimo život. Šara u centru predstavlja dijete u majčinom stomaku. Nakon rođenja, odrastajući prolazimo kroz teškoće, veće ili manje lavirinte, i na kraju umiremo, odlazimo nazad, našem stvoritelju."

Za Rose Martin pletenje korpi je način očuvanja kulture i tradicije Tohono O'odham Indijanaca. Nada se da će i Clovia, i šest njenih drugih kćerki, slijediti majku:

"Voljela bih da održe tradiciju pletenja korpi i prenesu je na moje unuke" - kaže Rose Martin na kraju susreta sa novinarkom Glasa Amerike.

.

###

XS
SM
MD
LG