Linkovi

SAD: Optuženicima za planiranje i organiziranje napada od 11. septembra biće suđeno u New Yorku


Khalidu Sheikhu Mohammedu, optuženom da je bio glavni planer, „mozak" terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine biće suđeno na civilnom, građanskom sudu u New Yorku, samo nekoliko uličnih blokova od mjesta na kojem su do tog dana stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra. Odluka o suđenju na federalnom civilnom sudu predstavlja ogroman pravni zaokret administracije predsjednika Baracka Obame u odnosu na raniji tretman Khalida Sheikha i četvorice drugih optuženika za isti zločin.

Odluku o suđenju u New Yorku danas je na konferenciji za novinare najavio američki ministar pravosuđa Eric Holder:

„Nakon osam godina odlaganja, optuženici za napade od 11. septembra konačno će se suočiti sa pravdom. Biće prebačeni u New York da odgovore na navode iz optužnica u sudnici koja je samo nekoliko ulica daleko od mjesta zločina za koji su optuženi."

Da podsjetimo, Khalid Sheikh Mohammed i četvorica drugih optuženika za saučetvovanje u zavjeri držani su u zatvoru u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi. Administracija prethodnog predsjednika, George W, Busha, imala je namjeru suditi im pred vojnim tribunalom.

I jedno od pitanja na konferenciji za novinare koju je predsjednik Obama držao u Tokiju sa japanskim premijerom odnosilo se na tu odluku:

„Ja sam apsolutno ubijeđen da je Khalid Sheikh Mohammed osoba koja mora odgovarati zahtjevima pravde. Amerikanci insistiraju na tome. I moja administracija insistira na tome" – rekao je tom prilikom američki predsjednik.

Gospodin Holder je novinarima na njujorškoj konferenciji rekao i slijedeće:

„Optuženi su za izuzetno težak zločin i tražićemo najtežu kaznu, zapravo tražiću od tužitelja da zahtijevaju izricanje smrtne kazne za svih pet optuženih."

Odluku o suđenju na građanskom sudu pozdravile su organizacije poput Američke unije za civilne slobode, a neki Republikanci ocijenili je kao neodgovornu i pogrešno donesenu. Primjera radi, kongresmen Peter King, Republikanac, je istakao:

„To je jedna od najgorih odluka koju je neki američki predsjednik donio. Prebacujući Khalida Sheikha Mohammeda i druge ubice na tlo Sjedinjenih Država, predsjednik im daje zakonska prava koja drugačije ne bi imali."

Snažno su reagirali i članovi rodbine poginulih u napadima od 11. septembra. Sin Gricela Moyera, vatrogasca koji je poginuo prilikikom spašavanja unesrećenih u Svjetskom trgovinskom centru je rekao:

„Mislim da je jako bitno da se to desi u New Yorku. To je mjesto tragedije, to je mjesto gdje treba biti održano suđenje. Nadam se da će biti obješeni i da tu biti tu da to gledam."

Suđenje optuženim za učešće u planiranju i organiziranju napada od 11. septembra 2001. godine je određeni legalni izazov, smatra analitičar, specijalista za pravnu problematiku televizijske mreže CBS Andrew Cohen:

„Odluka je neka vrsta glasanja o povjerenju u federalne sudove i civilne tužitelje. Potrebne su i određene garancije da bi bili sigurni da Khalid Sheikh Mohammed neće sudski proces iskoristiti kao priliku da suđenju da vjersku ili političku dimenziju. U pitanju je i način na koji federelni tužitelji mogu zaštiti povjerljivost informacija koje će koristiti tokom procesa."

Nadalje, sigurno je da će branitelji optuženih, prije svega glavnooptuženog Mohammeda, kao bitan momenat postaviti i pitanje postupanja prema njemu kao pritvoreniku, uključujući i simulirano gušenje vodom kao metodom ispitivanja. Na to ukazuje i Juan Zarate, u vrijeme administracije predsjednika Busha zvaničnik za kontra-terorističku aktivnost:

„To bi moglo biti vrlo sporno i dugo suđenje sa pitanjimja kako je je Mohammed uhvaćen, kakve su tehnike ispitivanja primjenjivane da bi se od njega dobile informacije i da li ima nekih mrlja, i kakvih, tokom njegovog držanja u Guantanamu."

Erik Holder, ministar pravosuđa, nije propustio danas da istakne da je odluka o suđenju pred federalnim građanskim sudom dio šireg procesa zatvaranja pritvornog centra u bazi Guantanamo. Odluku o zatvaranju tog centra donio je predsjednik Obama. Gospodin Holder je istakao da će za administraciju biti teško da tu odluku u poptunosti provede do 22. januara iduće godine, prije svega zbog teškoća u re-lociranju nekih pritvorenika čije je oslobađanje odobreno. Naime, jako je malo zemalja koje te pritvorenike žele prihvatiti.

XS
SM
MD
LG