Linkovi

Evropska unija: Naredne sedmice opet o BiH


Kako su i obećali, Evropljani ove jeseni ne propuštaju niti jednu priliku, niti jedan redovni skup da bar dio sastanka ne posvete raspravi o ukupnim prilikama u BiH. Biće tako i na narednom ministarskom okupljanju u Briselu, zakazanom za ponedjeljak i utorak naredne sedmice, za kada se očekuje zajednička rasprava ministara vanjskih poslova i ministara odbrane evropskih članica o bosanskohercegovačkim prilikama, sigurnosnim i političkim.

Skup se održava u svjetlu činjenice da su političkom blokadom potpuni paralisani procesi koji bi trebali državu pripremiti za status zemlje-kandidata za članstvo u EU, kao i za skoro pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO savezu. Tu je i, do sada ne pretjerano uspješno, američko-evropsko nastojanje da se uspostavi okvir ustavnih promjena koji bi omogućio brz prolazak kroz naredne faze euro-atlantskih integracija. Očekuje se da će, s tim u vezi, predsjedavajući Vijeća ministra EU, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, izvjestiti skup o dosadašnjim naporima uloženim u "Butmirski proces" koji Brisel još uvijek smatra dobrom i prihvatljivom polaznom tačkom.

Politički lideri u BiH će još jednom, kako se očekuje, biti upozoreni da politički kompromis nema alternative i da sve ostalo vodi trajnom zaostajanju za regionom, na šta ukazuju i najviši zvaničnici Evropske komisije, na šta upozoravaju i evropski parlamentraci uvijek kada se na tom tijelu povede rasprava o zapadnobalkanskom regionu i BiH u njemu.

Skup ministara biće održan neposredno pred sastanak Vijeća za implementaciju mira (PIC) koje je, da je bilo napretka u ostvarivanju postavljenih uvjeta i ciljeva, trebalo ove jeseni staviti tačku na misiju visokog predstavnika međunarodne zajednice i tako otvoriti put snažnijem evropskom angažmanu u zemlji. Međutim, politička blokada je zaustavila procese, pa tako i ovaj, što će, vjeruje se, utišati i glasove među ministrima odbrane koji su pozivali na ozbiljno redukovanje vojnih snaga EU u BiH. Po svemu sudeći, ključni koraci i odluke će biti odgodjeni za neko drugo, bolje vrijeme.

Tako će i odluka o sudbini Ureda visokog predstavnika čekati proljeće, a sam visoki predstavnik Valentin Intzko, nadajući se skorom oživljavanju evropskog dijela misije, ovako odgovora na pitanje da li se ikada pokajao što je preuzeo misiju u BiH:

"To je pitanje koje se ja pitam svaki dan, ali kada pomislim na to kakvi ljudi žive u BiH, mislim na takozvane obične građane, s obzirom na to kakvi su to ljudi, dobri, talentovani, ja bih se opet prihvatio tog posla."

"Butmirski process" posljednja je šansa za sadašnju generaciju političkih lidera BiH da dovedu zemlju na evropski put, što zahtijevaju njeni građani, poručio je Olli Rehn, komesar Evropske unije za proširenje, u tekstu koji je objavljen u listu "European Voice".

"Nadam se zbog građana BiH, i zapadnog Balkana u cjelini, da će bosanskohercegovački lideri biti "natjerani" na kompromis koji bi gurnuo zemlju naprijed. Samoizazvani politički zastoj vuče državu natrag i riskira da je za stalno ostavi iza drugih država regiona u euroatlantskim integracijama" ističe, pored ostalog, gospodin Rehn u spomenutom tekstu i dodaje da "Evropska unija mora nastaviti "političko deminiranje Balkana," u čemu je za sada BiH ostala najveći problem."

XS
SM
MD
LG